ГоловнаПолітика

Кандидати між собою домовляються, в яких регіонах їм потрібна керівна "трійка" чи "свій" голова комісії, - Сліпачук

"Неможливо уникнути ротації членів комісій".

Кандидати між собою домовляються, в яких регіонах їм потрібна керівна "трійка" чи "свій" голова комісії, - Сліпачук
Фото: Макс Левин

Склалася практика, коли кандидати в президенти між собою домовляються, в яких регіонах їм потрібна сильна керівна «трійка» чи «свій» голова виборчої комісії. Про це в інтерв'ю LB.ua заявила голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук.

"Найцікавіший процес буде під час формування керівного складу окружних комісій. Склалася практика, коли кандидати між собою домовляються, в яких регіонах їм потрібна, скажімо, сильна керівна «трійка» чи «свій» голова комісії", - сказала вона.

"З одного боку, така співпраця між кандидатами повинна гарантувати сильний склад комісії. З іншого - все залежить від рівня електоральної культури учасників виборчого процесу і від того, якими є цілі тих чи інших кандидатів", - додала Сліпачук.

За її словами, формування окружних комісій, яке триватиме до 18 лютого, покаже рівень ускладнення роботи у зв'язку з великою кількістю кандидатів.

"Претенденти на посаду глави держави з різним ступенем активності подають свої кандидатури членів комісій. Якщо кожен делегує по одній людині - це вже 44 члени комісії. Відповідно, збільшиться навантаження, зокрема для їх навчання. Проведення тренінгів складається з двох етапів: спочатку ми навчаємо тренерів для комісій, а вони - вже членів комісій. При цьому неможливо уникнути ротації членів комісій, і цей процес не залежить від ЦВК. Ми тренуємо одних, а на їхнє місце приходять інші. І не факт, що вони мають хоч якийсь досвід участі у виборчому процесі", - сказала голова ЦВК.

Нагадаємо, ЦВК зареєструвала 44 кандидатів у президенти. За підрахунками комісії, оскільки кожен кандидат має право на представництво в окружних і дільничних комісіях, кількість їхніх членів може скласти 1,3 млн осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram