ГоловнаПолітика

Луценко: у замовленні вбивства Гандзюк підозрюють 12 осіб

Генпрокурор також стверджує, що витік інформації у ЗМІ порушив плани слідства.

Луценко: у замовленні вбивства Гандзюк підозрюють 12 осіб
Фото: Макс Требухов

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що слідство підозрює 12 осіб у замовленні вбивства співробітниці мерії Херсона, антикорупційної активістки Катерини Гандзюк.

Про це він заявив під час звіту про перебіг слідства у Верховній Раді.

"Зараз ми маємо підозри щодо 12 осіб, які можуть бути причетні до замовлення цього злочину", - сказав Луценко.

Він також додав, що імена трьох ймовірних замовників назвала йому сама Гандзюк перед смертю.

При цьому Луценко стверджує, що витік інформації у ЗМІ порушив плани слідства.

"Вчорашній витік інформації підірвав успішність дій слідства", - заявив генпрокурор. Він також висловив надію, що справу проти виконавців нападу передадуть до суду до кінця року.

Нагадаємо, 31 липня співробітницю міської ради Херсона Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою. Активістку госпіталізували з серйозними опіками, а потім перевезли до Київського опікового центру. За 50 днів після замаху Гандзюк перенесла 11 операцій з видалення відмерлих тканин і пересадки шкіри.

26 вересня вона записала відеозвернення з лікарні, в якому заявила, що досі не знає імені замовника нападу. Гандзюк також підкреслила, що за останній рік в Україні відбулося 40 нападів на громадських активістів. Замовника жодного з них не було названо.

4 листопада 2018 року Гандзюк померла в лікарні. Цього ж дня поліція перекваліфікувала кримінальне провадження щодо нападу на активістку на статтю "Закінчене вбивство".

Відомо про п'ятьох осіб, які підозрюються у замаху на вбивство Гандзюк. Це Сергій Торбін, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський і Микита Грабчук. Усі вони є учасниками бойових дій на сході України у складі добровольчих формувань, зокрема - Української добровольчої армії. Торбін і Васянович нагороджені орденами "За мужність" III ступеня. 

Невідомими залишаються замовники вбивства. Одним з фігурантів справи нещодавно назвали помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

Сьогодні Рада вирішила заслухати звіт силовиків про перебіг розслідування нападів на активістів "списку Гандзюк".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram