ГоловнаПолітика

Порошенко заявив, що більше за інших зацікавлений у розслідуванні вбивства Гандзюк

"Напади на активістів - жодним чином не є частиною державної політики".

Порошенко заявив, що більше за інших зацікавлений у розслідуванні вбивства Гандзюк
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко попросив відмовитися від політичних спекуляцій на темі вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк. Він також сказав, що більше за інших зацікавлений у розслідуванні цього злочину.

Під час зустрічі з молоддю в Києві Порошенко нагадав, що за напад на Гандзюк уже затримані п'ятеро осіб, і закликав правоохоронні органи продовжити роботу в цьому напрямку.

"Я хочу, щоб зрозуміли всі: політичні спекуляції на цій темі точно не прояснять цю справу, а, навпаки, ще більше її заплутають. Тому я закликаю провладні й опозиційні сили не кидатися голослівними аргументами. І не дай, Боже, робити піар на крові", - сказав він.

Президент запевнив, що держава не причетна до нападів на активістів, які стали масовими в 2018 році.

"Напади на активістів - жодним чином не є частиною державної політики. Навпаки, історія останніх років демонструє дуже ефективну співпрацю української влади та громадянського суспільства", - сказав він.

"І навряд чи хтось більше за Президента зацікавлений у тому, щоб цей злочин було розкрито, щоб розслідування було проведено і щоб убивці, організатори та замовники понесли відповідальність", - наголосив Порошенко.

За його словами, слідство розглядає близько 20 версій цього злочину.

Нагадаємо, Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. Вона отримала опіки 40% шкіри і сильне пошкодження очей і перенесла численні операції з видалення відмерлих тканин і пересадки шкіри.

4 листопада 2018 року Гандзюк померла в лікарні. Цього ж дня поліція перекваліфікувала кримінальне провадження щодо нападу на активістку на статтю "Завершене вбивство".

Відомо про п'ятьох осіб, яких обґрунтовано підозрюють у замаху на вбивство Гандзюк. Це Сергій Торбін, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський і Микита Грабчук. Усі вони є учасниками бойових дій на сході України в складі добровольчих формувань, зокрема - Української добровольчої армії. Торбін і Васянович нагороджені орденами "За мужність" III ступеня. Однак невідомими залишаються замовники вбивства.

Крім того, за неофіційною інформацією, фігурантом справи є Ігор Павловський, помічник народного депутата з БПП Миколи Паламарчука.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram