ГоловнаПолітика

Фігурантів "справи Веджіє Кашки" затримували екс-бійці "Беркута", - адвокат

Під час затримання були присутні співробітники ФСБ, Росгвардії і Центру Е.

Фігурантів "справи Веджіє Кашки" затримували екс-бійці "Беркута", - адвокат
Николай Полозов
Фото: qha.com.ua

Серед російських силовиків, які затримували активістів кримськотатарського національного руху у "справі Веджіє Кашки", було "щонайменше" двоє колишніх співробітників розформованого спецпідрозділу МВС України "Беркут".

Про це повідомив адвокат Микола Полозов, який проводить незалежне розслідування загибелі ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашки.

За словами адвоката, ці дані були в матеріалах дослідчої перевірки за фактом загибелі ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашки, доступ до яких йому неодноразово обмежував Слідчий комітет Росії в Криму, передає Крим.Реалії.

"Як мінімум два співробітники Росгвардії, які здійснювали затримання Веджіє Кашки й інших активістів - колишні співробітники українського спецпідрозділу МВС «Беркут». З їхніх свідчень не зрозуміло, хто з них безпосередньо здійснював затримання. Всі вони в один голос стверджують, що не чинили психологічного і тим паче фізичного тиску на Веджіє Кашку. Називати прізвища цих співробітників я поки що не можу, тому що перебуваю під підпискою про нерозголошення. Крім співробітників Росгвардії, під час затримання були присутні співробітники ФСБ і Центру Е", - розповів адвокат.

Полозов також зазначив, що 7 листопада російський суд у Сімферополі продовжить розгляд його скарги на "незаконні дії" слідчого Надії Балашової, яка "обмежувала доступ до матеріалів перевірки".

За словами Полозова, він "повністю ознайомився" з текстовою частиною дослідчої перевірки і найближчим часом планує подивитися два відеозаписи: оперативну зйомку затримання кримськотатарських активістів і відео розтину загиблої Веджіє Кашки.

Раніше Полозов неодноразово повідомляв, що йому відмовляли в доступі до відео ФСБ у "справі Веджіє Кашки".

Нагадаємо, 23 листопада 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали групу кримських татар - Казима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі. Їх підозрюють у вимаганні коштів у громадянина Туреччини.

Під час затримання російськими силовиками стало погано ветеранові кримськотатарського національного руху Веджіє Кашці. Пізніше жінка померла. Активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял стверджує, що громадянин Туреччини, в зв'язку з яким затримали групу активістів, украв гроші сім'ї Веджіє Кашки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram