ГоловнаПолітика

Адвокату відмовили в доступі до відео ФСБ у «справі Веджіє Кашка»

Веджіє Кашка померла після спроби затримання в Криму.

Адвокату відмовили в доступі до відео ФСБ у «справі Веджіє Кашка»
Николай Полозов
Фото: qha.com.ua

Адвокату Миколі Полозову, який проводить незалежне розслідування загибелі ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, відмовили в доступі до відеоматеріалів у «справі Веджіє Кашка».

Про це повідомляє Крым.Реалии.

За словами Полозова, мова йде про оперативну зйомку ФСБ затримання кримськотатарських активістів Асана Чапуха і Бекіра Дегерменджі і відео розтину загиблої кримськотатарської активістки Веджіє Кашка.

Адвокат уточнив, що йому не надала відео старший слідчий слідчого відділу по Київському району Сімферополя Надія Балашова.

«Буквально напередодні я спілкувався зі слідчим Балашовою - вона мені сказала, що , мовляв, приходьте, дивіться, матеріали знаходяться в канцелярії Слідчого комітету Київського району. Але коли я приїхав, з'ясувалося, що цих відео там немає. Їх нібито витребували в Головне слідче управління Слідчого Комітету Криму», - розповів адвокат.

Полозов зазначає, що це вже другий випадок, коли слідство обмежує його в доступі до матеріалів перевірки за фактом загибелі Веджіє Кашка.

«Мені здається, це гра з боку слідства, для того щоб максимально ускладнити доступ до матеріалів. Влада максимально покриває своїх силовиків і створює усілякі бюрократичні перепони. На самому початку, коли я тільки домагався доступу до цих матеріалів, слідчий мені говорила, що їх направили в прокуратуру. Тепер, виявляється, їх зажадав слідком», - пояснює адвокат.

Також Полозов розповів, що відеозапис, який йому не дали подивитися, потрібен для підготовки альтернативної судово-медичної експертизи.

«Цей запис ляже в основу підготовки питань перед експертами, які будуть проводити альтернативну експертизу і спробують з'ясувати, чи є причинно-наслідковий зв'язок між смертю Кашка і діями міліціонерів під час затримання», - розповів Полозов.

Якщо адвокату не нададуть можливість подивитися відеозапис, він має намір знову подавати скаргу в підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя на бездіяльність слідчого Балашової.

Нагадаємо, 23 листопада 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали групу кримських татар - Казима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі. Їх підозрюють у вимаганні коштів у громадянина Туреччини.

При затриманні російськими силовиками стало погано ветерану кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Пізніше жінка померла. Активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял стверджує, що громадянин Туреччини, в зв'язку з яким затримали групу активістів, вкрав гроші сім'ї Веджіє Кашка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram