ГоловнаПолітика

Київ готовий помилувати двох росіян, щоб розблокувати процес обміну полоненими

З полону намагаються витягнути солдатів, які перебувають там з 2015 року.

Київ готовий помилувати двох росіян, щоб розблокувати процес обміну полоненими
Фото: facebook/Iryna Gerashchenko

Україна під час переговорів у Мінську запропонувала представникам Росії помилувати двох російських громадян і передати їх російському консулу з одночасною передачею Україні українських військовослужбовців, яких незаконно утримують на окупованих територіях Донбасу.

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Українська сторона шукає всі можливі шляхи для розблокування процесу звільнення заручників з РФ і з окупованих територій. Зробила чергову конкретну пропозицію росіянам: українська сторона готова, як виняток, помилувати двох громадян РФ, які мають проблеми зі здоров'ям, передати їх російському консулу в присутності представників ОБСЄ і МКЧХ з одночасною передачею Україні українських військовослужбовців, яких більш ніж 3 роки незаконно утримують на Донбасі", - написала Геращенко в фейсбуці за результатами засідання ТКГ у Мінську в середу.

Водночас Дарина Оліфер, прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми, повідомила, що ініціативи України стосовно полонених були заблоковані.

"Українська сторона зробила низку ініціатив для звільнення заручників, які перебувають в ОРДЛО і в тюрмах РФ, проте всі вони були заблоковані з боку представників РФ і ОРДЛО. На жаль, зустріч обмудсменів України і РФ, яка могла зрушити з місця процес звільнення утримуваних осіб, так і не відбулася. Про це йшлося в гуманітарній підгрупі. Також там детально обговорили відвідування координатором від ОБСЄ Тоні Фришем українських заручників у ОРДЛО. Наполягаємо, щоб Тоні Фріш отримав повноцінний доступ до всіх, хто був заарештований на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Зі свого боку українська сторона готова створити всі умови для відвідування Тоні Фрішем закладів української пенітенціарної системи, де утримуються громадяни, обвинувачені в тяжких злочинах проти України", - заявила вона.

Нагадаємо, наприкінці 2017 року відбувся останній великий обмін полоненими на Донбасі. Україна тоді віддала 233 особи й отримала 73. При цьому передбачалося, що звільнення полонених продовжиться, але переговори зайшли в глухий кут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram