ГоловнаПолітика

Колишній підозрюваний у нападі на Гандзюк розповів про тиск з боку поліції

Миколу Новікова змусили дати нові свідчення.

Колишній підозрюваний у нападі на херсонську активістку Катерину Гандзюк Микола Новіков розповів, що представники поліції пропонували йому підписати документ, де він повинен визнати, що був у будинку Гандзюк в день замаху.

Журналіст Іван Антипенко опублікував інтерв'ю з Новіковим, записане відразу після того, як його звільнили.

Журналістка Мар'яна П'єцух передбачає, що Новікова змусили дати нові свідчення.

"Прокуратура "розганяє" повідомлення, що Новіков змінив свідчення і тому його відпустили. Що він зізнався, що дійсно був в день нападу на не на морі, а "перескакував". Тобто алібі, яке слідчі не перевірили, - фігня, тому що він дійсно був, тобто слідчі мали рацію! Тобто таким чином зняти з поліції звинувачення про незаконне затримання", - написала вона в фейсбуці.

Журналістка повідомила, що подзвонила Новікову.

"Я спеціально не дзвонила сестрі, щоб був ефект несподіванки. Новіков, розгубившись, розповів, що йому слідчі сказали, що проти тебе відкриті зараз справи (хуліганка і носіння травмата без дозволу, там довга історія, я її не розписувала). Сказали, що йому світить від 3 до 7 років. А можна просто підписати "папірець" про те, що 31 липня вранці ти проходив повз місця злочину. Тому, мовляв, слідство тебе і затримало, бо були всі підстави, тому що ти був поруч", - йдеться в повідомленні.

За словами Новікова, йому довелося підписати нові свідчення, тому що хвилювався за своїх рідних.

""Але насправді мене там (в Херсоні) не було", - сказав Новіков. Коли я намагалася у нього уточнити, на якій вулиці він нібито був, що саме було написано в цьому так званому визнанні, він не міг відповісти, сказавши "що просто проходив повз". Як я зрозуміла, він толком і не читав, що підписував. Каже, що цей "папірець" сам не писав, йому дали вже готовий текст на підпис. Я уточнила "Це був ультиматум?" - він сказав "Ультиматум, так"", - розповіла Мар'яна П'єцух.

За словами журналістки, потім трубку взяла інша людина, яка представилася депутатом Ігорем (прізвище не розчула) і сказав, що Новікову і його рідним Нацполіція заборонила спілкуватися з журналістами. Потім зв'язок перервався.

Новікова утримували в СІЗО 19 днів. Після його затримання стало відомо, що слідство не допитало людей, які могли б підтвердити його алібі.

Крім того адвокат заявив, що Новіков не знайомий з Гандзюк і не схожий на людину з фоторобота. Сама Гандзюк також говорила, що затриманий Новіков - на 99% випадкова людина. 6 серпня Херсонський міський суд заарештував його до 1 жовтня включно.

22 серпня Миколу Новікова відпустили з-під варти. Депутат Верховної Ради Антон Геращенко, близький до керівництва МВС, через фейсбук приніс вибачення Новікову. У МВС повідомили, що Новіков має право судитися з поліцією.

За даними поліції, в справі про напад на Гандзюк проходить 6 підозрюваних.

Представник Нацполіції Ярослав Тракало заявив, що четверо з них зізналися в нападі на Гандзюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram