ГоловнаСуспільствоЖиття

Перший затриманий у справі про напад на Гандзюк виявився невинуватим (оновлено)

Антон Геращенко вибачився перед Новіковим.

Перший затриманий у справі про напад на Гандзюк виявився невинуватим (оновлено)
Фото: facebook.com/MasiNayyem

Миколу Новікова, який став першим підозрюваним у справі про напад на херсонську активістку Катерину Гандзюк, відпустили з-під варти.

Про це повідомив адвокат Новікова Камілжан Шадманов.

"Стосовно мого підзахисного справу закрито, звинувачення зняли", - сказав адвокат.

За його словами, Новіков уже вийшов з-під варти.

Мотиви закриття справи адвокат відмовився назвати, пославшись на таємницю слідства. Він також повідомив, що відкликав апеляцію.

Оновлення. Депутат Верховної Ради Антон Геращенко, близький до керівництва МВС, через фейсбук попросив пробачення у Новікова.

"З підозрюваного раніше у справі про напад на Катерину Гандзюк Миколи Новікова зняли підозри. Співробітники поліції і прокуратури поспішили із затриманням і звинуваченням Миколи Новікова без належних підстав. А суддя не знайшов у собі сил відмовити правоохоронцям у затриманні громадянина, щодо якого не було переконливих доказів про його причетність до нападу", - заявив Геращенко.

Він порадив Новікову звернутися по компенсацію за час, проведений у СІЗО, згідно із законом "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями правоохоронних органів".

"Прошу пробачення в Миколи Новікова", - написав Геращенко.

Водночас він висловив упевненість, що інші підозрювані в нападі на Гандзюк винуваті.

Нагадаємо, 31 липня в Херсоні Гандзюк облили сірчаною кислотою. Поліція порушила справу про хуліганство, пізніше змінивши кваліфікацію на завдання тяжких тілесних ушкоджень з метою залякування, а в підсумку розглядає цей напад як замах на вбивство.

3 серпня поліція повідомила про затримання підозрюваного в замаху - Миколу Новікова. Новіков і його рідна сестра в суді дали свідчення, що їх не було в Херсоні в день нападу: з 27 липня по 1 серпня включно вони відпочивали біля моря в селищі Більшовик. Захисник Новікова заявляв, що алібі його підзахисного можуть підтвердити 7-8 осіб, проте поліція нікого з них не допитала.

Крім того, адвокат заявив, що Новіков не знайомий із Гандзюк і не схожий на людину з фоторобота. Сама Гандзюк також говорила, що затриманий Новіков - на 99% випадкова людина. 6 серпня Херсонський міський суд заарештував його до 1 жовтня включно.

За даними поліції, включно Новіковим, у справі було шестеро підозрюваних: Віктор Горбунов, якого підозрюють у купівлі кислоти для нападу. Також це Сергій Торбін - "Народний герой України", з березня 2018 року - командир Херсонського загону УДА, і Володимир Васянович, родом з Житомира і теж з УДА, як і нібито організатор Торбін.

Сьогодні, 22 серпня, суд обирає запобіжний захід ще двом підозрюваним, імена яких не називали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram