ГоловнаПолітика

Порошенко: Не можна змінювати Конституцію під конкретних політиків

Президент зазначив, що жодного разу не поскаржився на обмеження або відсутність повноважень.

Порошенко: Не можна змінювати Конституцію під конкретних політиків
Архивное фото
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко виступає проти змін до Конституції під конкретних політиків.

Про це він заявив у своїй промові з нагоди Дня Конституції, передає "Інтерфакс-Україна".

"Не можна політичну систему, форму правління, державний устрій змінювати на догоду поточній політичній кон'юнктурі. Не можна змінювати Конституцію під конкретних осіб - це Основний закон України", - сказав президент.

Він також зазначив, що політична еліта України "не дуже дбайливо ставиться" до Конституції, що і стало однією з причин тих криз і випробувань, які виникли в країні. За його словами, це має стати уроком для політиків.

"Чинний Основний закон України, який був прийнятий в 1996 році, із змінами 2004 року багатьма експертами - українськими і закордонними - також оцінювався як один з найпрогресивніших, найдосконаліших, найдемократичніших правових документів", - сказав Порошенко.

Він також зазначив, що за роки свого президентства він жодного разу не поскаржився на обмеження або відсутність повноважень.

"І як би складно не було відповідати на безпрецедентні за своєю складністю зовнішні і внутрішні виклики - жодного разу не попросив про розширення повноважень, навпаки, навіть більше - свідомо відмовився від деяких повноважень глави держави, зокрема, під час судової реформи", - наголосив Порошенко.

Нагадаємо, в лютому прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав парламент ухвалити конституційну реформу в частині децентралізації і в частині повноважень парламенту і президента. У вересні 2017 року прем'єр говорив, що нова Конституція йому не потрібна.

Конституційну реформу, що стосується повноважень президента і парламенту, пропонував також колишній прем'єр Арсеній Яценюк. Однак Порошенко заявив, що не бачить можливості провести кардинальну реформу з перерозподілом повноважень між президентом, парламентом і урядом.

Віце-спікер Ради Оксана Сироїд вважає, що тема змін до Конституції буде однією з основних вже у вересні і ближче до президентських виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram