ГоловнаПолітика

Порошенко закликав депутатів якнайшвидше відмовитися від недоторканності

"Вимагаю результативного голосування в 300 голосів, і це мусить відбутися цього року", - сказав президент.

Порошенко закликав депутатів якнайшвидше відмовитися від недоторканності
Петр Порошенко
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко закликав народних депутатів якнайшвидше відмовитися від недоторканності.

Про це він заявив під час своєї промови з нагоди Дня Конституції.

"Не бачу причин зволікати зі скасуванням депутатської недоторканності. Настав час, щоб остаточно ліквідувати депутатську недоторканність. Вимагаю результативного голосування в 300 голосів, і це мусить відбутися цього року", - написав президент у своєму Twitter.

Він також нагадав про скасування недоторканності суддів, відповідно до судової реформи.

"Ми пішли рішучими кроками, щоб більш ніж 8 тис. українських суддів мали захист закону за свою незалежність і неупередженість в ухваленні тих чи інших судових рішень, але точно знято недоторканність у зв'язку з вчиненням злочинів суддів", - наголосив Порошенко.

Нагадаємо, 19 червня Конституційний Суд визнав конституційним законопроект президента про скасування депутатської недоторканності. Законопроектом пропонується з 1 січня 2020 року виключити з Конституції ч. 1 і 3 ст. 80, в яких йдеться про наявність у парламентаріїв недоторканності, а також про неможливість притягнення їх до кримінальної відповідальності без згоди Ради.

У 2015 році Рада вже спрямовувала законопроект (№1776) про скасування депутатської недоторканності в КС і навіть отримала позитивний висновок через чотири місяці. Але цей законопроект не міг бути винесений на розгляд, оскільки виникла юридична колізія у зв'язку з тим, що питання про недоторканність суддів, яке також було включене у його зміст, було вирішене під час судової реформи.

Відповідно, виникла необхідність у новому законопроекті про зміни до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram