ГоловнаПолітика

Голова "старого" Верховного Суду вважає неконституційним переведення суддів Верховного Суду в апеляційні суди

"Ми говоримо про порушення прав та інтересів суддів, які обрані безстроково, до 65 років".

Голова "старого" Верховного Суду вважає неконституційним переведення суддів Верховного Суду в апеляційні суди
Фото: Макс Требухов

Виконувач обов'язків голови Верховного суду України (попереднього складу Верховного Суду) Василь Гуменюк вважає, що рекомендація Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) про переведення в апеляційні суди Києва та Київської області 12 суддів старого складу ВС - неконституційна.

Про це він повідомив в інтерв'ю Українським Новинам.

"Ми говоримо про Конституцію, порушення Конституції і порушення прав та інтересів суддів, які обрані безстроково, до 65 років. Якщо суддя обраний безстроково, у ВККС немає дискреції переводити його", - сказав Гуменюк.

Він наголосив, що рекомендація про переведення суддів повинна мати свої підстави - ліквідацію чи реорганізацію суду.

Гуменюк не вважає, що Верховний суд України був реорганізований або перейменований, а нещодавнє внесення до Держреєстру юросіб інформації про ліквідацію Верховного Суду України розцінює як злочин.

Водночас суддя чітко не відповів на запитання, чому він брав участь в конкурсі на посаду судді нового складу Верховного суду.

Як повідомлялося, Верховний Суд України (попередній склад Верховного Суду) вважає ліквідацію суду злочином і вимагає від Генеральної прокуратури відкриття кримінального провадження.

21 червня ВККС рекомендувала переведення 12 суддів зі складу "старого" Верховного Суду України в апеляційні суди Києва та Київської області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram