ГоловнаПолітика

КС поки що не розглянув жодної конституційної скарги

За 12 скаргами порушено провадження.

КС поки що не розглянув жодної конституційної скарги
Фото: Макс Требухов

Колегії Конституційого Суду прийняли до розгляду близько 130 конституційних скарг громадян. Про це в коментарі LB.ua заявив голова КС Станіслав Шевчук у перерві семінару, присвяченого Дню Конституції.

«Понад 600 скарг надійшло до суду, 130 - прийнято колегіями до розгляду. У розгляді інших було відмовлено з формальних причин», - зазначив він.

За словами Шевчука, натепер за близько 12 скаргами порушено провадження.

«Скарги стосуються апеляційного оскарження, соціальних питань, окремих положень кримінально-процесуального кодексу. Отримали скаргу від Савченко (нардепа Надії Савченко - LB.ua) і ще кількох людей з приводу безальтернативності ухвалення запобіжного заходу для осіб, підозрюваних у тероризмі», - сказав Шевчук, нагадавши, що за цими статтями Кримінального кодексу передбачено тільки арешт.

«Жодної скарги поки що не розглянуто по суті. Тривалий час не був прийнятий Регламент Конституційного Суду, без якого ми не могли сформувати колегії, щоб розподілити скарги і почати працювати», - заявив голова КС.

Шевчук очікує ухвалення рішення щодо конституційної скарги цього року.

Нагадаємо, новий закон "Про Конституційний Суд" передбачає право будь-якого громадянина і юридичної особи подати скаргу до КС і домогтися скасування дії закону або його окремих положень, якщо вони не відповідають Конституції.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram