ГоловнаПолітика

КС визнав конституційним законопроект про скасування депутатської недоторканності

Текст рішення суду буде оприлюднено 7 червня.

КС визнав конституційним законопроект про скасування депутатської недоторканності
Фото: Макс Требухов

Конституційний Суд визнав конституційним законопроект про скасування депутатської недоторканності.

Про це повідомило джерело в суді.

Рішення у справі ухвалено в середу, 6 червня, текст рішення суду оприлюднять 7 червня.

Зазначають, що КС у закритому режимі розглядав справу за конституційним зверненням Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту №6773 про внесення змін у Конституцію в частині скасування депутатської недоторканності вимогам ст.157 і 158 Конституції. Суддею-доповідачем з цього питання була Наталя Шаптала.

Цей законопроект внесли 158 депутатів парламенту. Законопроектом запропоновано виключити з Конституції ч. 1 і 3 ст. 80, в яких йдеться про наявність у парламентаріїв недоторканності, а також про неможливість притягнення їх до кримінальної відповідальності без згоди Ради.

Для розгляду в парламенті проект закону повинен отримати висновок КС про відповідність ст. 157 і 158 Конституції, в яких йдеться про неможливість внесення змін в Основний закон під час воєнного чи надзвичайного стану.

Також зазначено, що передбачувані зміни не можуть обмежувати права і свободи громадян і бути спрямованими на порушення незалежності і територіальної цілісності України.

Нагадаємо, 2015 року Рада вже направляла законопроект (№1776) про скасування депутатської недоторканності в Конституційний Суд і навіть отримала позитивний висновок через чотири місяці. Але цей законопроект не можна виносити на розгляд, оскільки виникла юридична колізія у зв'язку з тим, що питання про недоторканність суддів, який також включили в його зміст, влагоджено в межах судової реформи. Відповідно, виникла потреба в новому законопроекті про зміну Конституції в частині скасування депутатської недоторканності.

19 жовтня 2017 року Верховна Рада просила КС оцінити конституційність законопроекту 158 депутатів про скасування депутатської недоторканності, а також законопроекту президента Петра Порошенка, яким запропоновано скасувати депутатську недоторканність з 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram