ГоловнаПолітика

Тимошенко закликала змінити Конституцію

"Нова Конституція має бути суспільним договором, який зруйнує монополію олігархів на владу".

Тимошенко закликала змінити Конституцію
Фото: Макс Требухов

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко вважає, що нова Конституція повинна бути "суспільним договором, який зруйнує монополію олігархів на владу".

Про це вона заявила на прес-конференції в Києві, повідомляється на сайті політсили.

За її словами, чинна Конституція 1996 року виконала головне завдання - закріпила державність, але одночасно має низку недоліків.

По-перше, Конституція де-факто "зацементувала кланово-олігархічні домовленості".

"Чинна Конституція стала міжолігархічним, а не суспільним договором. Саме тому необхідне ухвалення нового Основного закону, який працюватиме в інтересах народу, а не кланів", - наголосила Тимошенко.

По-друге, за її словами, саме через домовленість олігархів український народ був позбавлений головного права - бути єдиним джерелом влади. Третій недолік, на думку Тимошенко, полягає в тому, що "всі гілки влади безконтрольні, а тому абсолютно безвідповідальні".

"Конституція для правителів і чиновників держави повинна бути правовою Біблією, але в Україні вона перебуває в руках махрових "атеїстів", які не просто її не виконують, але іноді навіть і не читали", - зазначила депутат.

Фундаментальним недоліком чинної Конституції, за словами Тимошенко, є також надзвичайно слабке місцеве самоврядування. "Україна повинна бути унітарною державою, але потребує фундаментального посилення прав місцевого самоврядування", - вважає політик.

Ще однією проблемою вона назвала недовіру українців до чинної судової системи.

"Вони вважають її несправедливою і недоступною для більшості людей", - пояснила Тимошенко.

Лідер "Батьківщини" зазначила, що в чинній Конституції права і свободи людей "ніким і нічим не гарантовані". За її словами, в Основному законі "врегульовані абсолютно безпрецедентні права влади і зафіксовані лише обов'язки людей".

Тимошенко переконана, що проект нової Конституції стане ультиматумом для всіх кандидатів у президенти і новий президент повинен буде винести це питання на всенародний референдум.

Політик переконана, що за дев'ять місяців в результаті суспільної дискусії повинен народитися проект гармонійного суспільного договору, в якому представники влади "не зможуть змінювати навіть кому".

"Ми будемо учасниками і партнерами українського суспільства, щоб в новій Конституції була заснована сильна система управління державою, якою є парламентська форма правління. Ми повинні забезпечити систему безпеки і оборони, яка не дозволить жодному агресору вломитися в нашу країну і вбивати українців", - наголосила Тимошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram