ГоловнаПолітика

Посольство України спрямувало ноту МЗС РФ через недопуск Денісової до Сенцова

Українська сторона вважає таку поведінку зривом домовленостей між Порошенком і Путіним.

Посольство України спрямувало ноту МЗС РФ через недопуск Денісової до Сенцова
Людмила Денисова

Посольство України спрямувало чергову ноту Міністерству закордонних справ Росії через недопуск українського омбудсмена Людмили Денісової до політв'язня Олега Сенцова.

Про це повідомляється на сайті уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

"Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова в рамках моніторингових візитів 28 червня здійснила чергову спробу відвідати громадянина України Олега Сенцова. З незрозумілих для України причин, і враховуючи виконання Посольством передбачених формальностей, адміністрація пенітенціарного закладу відмовила у відвідуванні Сенцова Денисовій", - йдеться у повідомленні.

Посольство вважає, що ця ситуація свідчить про небажання російської сторони сприяти Денісовій в реалізації досягнутих домовленостей між президентом України Петром Порошенком і президентом РФ Володимиром Путіним, що веде до їх зриву.

"Враховуючи зазначене, українська сторона висловила рішучий протест і закликала РФ до негайного ухвалення рішення щодо допуску Людмили Денісової до громадянина України Олега Сенцова. А також до нормалізації ситуації із здійсненням інших моніторингових візитів омбудсменів двох країн", - наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, сьогодні Денісова прибула в колонію міста Лабитнангі, де утримують Сенцова. Однак, незважаючи на досягнуті домовленості про синхронне відвідування, до політв'язня її не пустили. Тим часом, російський омбудсмен Тетяна Москалькова відвідала Сенцова і після цього заявила, що його стан - задовільний, і що "ніяких зауважень і прохань щодо стану здоров'я або умов утримання він не висловив".

Український і російський уповноважений з прав людини домовилися відвідати на територіях обох країн по 34 ув'язнених. Поїздки омбудсменів у тюрми - результат домовленості між РФ і Україною, досягнутий за підсумками телефонної розмови Порошенка та Путіна 9 червня.

Денісову, яка з 15 червня перебуває в РФ, не пустили до жодного українського політв'язня. Москалькова 26 червня відвідала Київ. Вона заявила, що має намір відвідати засудженого за дезертирство військовослужбовця Максима Одінцова, а також зустрілася з членами екіпажу російського судна "Норд", затриманого в Азовському морі у березні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram