ГоловнаСуспільствоЖиття

Москалькова зустрілася з моряками судна "Норд" у Києві

Російський омбудсмен заявила, що сім'ї затриманих "відчувають душевні страждання без рідних".

Уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова зустрілася з затриманими в Україні моряками судна "Норд".

Про це повідомляють на сайті російського омбудсмена.

"Тетяна Москалькова вражена парадоксальністю ситуації, коли люди, які доведено не мають громадянства України, фактично є заручниками: їх не випускають до рідних і близьких, сім'ї відчувають душевні страждання без рідних", - ідеться в повідомленні.

Фото: ombudsmanrf.org

За результатами зустрічі Москалькова планує звернутися до керівництва компетентних органів України з проханням про звільнення моряків і їх швидке повернення на батьківщину. Під час поїздки в Україну вона також планує відвідати кримського дезертира Максима Одинцова, який перебуває в СІЗО Києва.

Нагадаємо, 25 березня українські прикордонники затримали риболовецьке судно-порушник "Норд" під прапором Росії в Азовському морі. Під час перевірки було встановлено, що судно зареєстроване на тимчасово окупованій території АР Крим. Окрім того, члени екіпажу порушили порядок виїзду з тимчасово окупованої території України. Всі вони мали так звані "паспорти громадян РФ", видані в Керчі.

Пізніше суд заарештував затримане судно. Також було затримано капітана судна, але незабаром його відпустили під заставу. Решта членів екіпажу намагалися покинути територію України за допомогою російських дипломатів, але українські прикордонники їх не пустили. Однак 19 квітня двоє членів екіпажу судна все ж прибули до Криму.

19 червня суд повернув екіпажу російські паспорти. Адвокат моряків зазначив, що його підзахисні не можуть покинути Україну, тому що немає остаточного рішення суду.

Як повідомляли, український і російський уповноважений з прав людини домовлялися відвідати на територіях обох країн по 34 ув'язнених. Поїздки омбудсменів по тюрмах - результат домовленості між РФ і Україною, досягнутий за підсумками телефонної розмови Петра Порошенка і Володимира Путіна 9 червня.

Українського омбудсмена Людмилу Денісову, яка з 15 червня перебувала в РФ, не пустили до жодного українського політв'язня, в тому числі - до кримчанина Володимира Балуха, який голодує з березня і схуд на понад 30 кг.

Їй також відмовили в спілкуванні з політув'язненим режисером Олегом Сенцовим за допомогою відеозв'язку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram