ГоловнаПолітика

Гройсман повернувся до ідеї конституційної реформи

Ще восени він говорив, що йому не потрібна нова Конституція.

Гройсман повернувся до ідеї конституційної реформи
Фото: Владислав Мусиенко

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час виступу у Верховній Раді в п'ятницю закликав парламент затвердити конституційну реформу в частині децентралізації і в частині повноважень парламенту і президента.

"Ми повинні нарешті завершити реформу децентралізації. Для цього нам потрібно провести конституційні зміни, закріпити місцеве самоврядування на всіх рівнях, починаючи з громади, завершуючи областями. Нам необхідно нарешті прийняти рішення - ми врешті-решт парламентсько-президентська країна чи президентсько-парламентська. Ми повинні визначити, і це дуже важливо, сфери компетенції та відповідальності всіх рівнів влади. Чітко вказати, хто і за що відповідає. Тоді ми отримаємо зовсім іншу якість державного управління", - повідомив він.

Також прем'єр-міністр закликав Верховну Раду на поточній сесії створити Антикорупційний суд і завершити виборчу реформу.

Нагадаємо, один із пунктів Мінських угод передбачає проведення в Україні конституційної реформи зі набуттям чинності до кінця 2015 року нової Конституції, яка передбачає як ключовий елемент децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, узгоджених з представниками цих районів), а також прийняття постійного законодавства про особливий статус "ДНР" і "ЛНР".

31 серпня 2015 року проект змін до Конституції, розроблений на виконання цього зобов'язання, було прийнято в першому читанні.

Конституційну реформу, яка стосується повноважень президента та парламенту, минулого року пропонував колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Однак уже восени президент Петро Порошенко заявив, що не бачить можливості провести кардинальну конституційну реформу з перерозподілом повноважень між президентом, парламентом і урядом.

16 вересня 2017 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман сказав, що йому не потрібна нова Конституція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram