ГоловнаПолітика

Рада затвердила конституційні поправки в першому читанні

"За" голосували БПП, "Народний фронт", Опоблок, "Воля народу" і "Відродження".

Верховна Рада затвердила поправки до Конституції, які стосуються децентралізації, у першому читанні. За них проголосували 265 народних депутатів.

"За" проголосували 115 депутатів від Блоку Петра Порошенка (проти - 5), 69 від "Народного фронту" (проти - 1), 38 - від Опозиційного блоку, 5 - від "Самопомочі" (проти - 26), 11 - від "Відродження", 14 - від "Волі народу" (проти - 1). Радикальна партія і "Батьківщина" голосували проти. З тим, хто і як голосував, можна ознайомитися на сайті парламенту за цим посиланням.

Обговорення та голосування проводилося в умовах постійних криків депутатів-"радикалів", які найголосніше виступають проти поправок.

Основна претензія депутатів, які проти змін до Конституції, - наявність у проекті норми "Особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом".

Як заявив представник РП Юрій Шухевич, це той самий "особливий статус" для Донбасу, тільки замаскований під інші слова. Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко заявила, що її партія голосує проти, бо проти них виступає Росія. На її думку, Росія вимагає не ухвалювати поправки, тому що насправді їх підтримує. "У когось є сумніви, що у геополітичних кулуарах домовилися з Росією про ухвалення цієї Конституції? Сумнівів немає. Але подивіться, що публічно Росія виявляє незгоду, знаючи, що нас дотиснуть це ухвалити", - сказала Тимошенко.

Лідер Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко заявив, що сьогоднішня Конституція, зокрема стаття 92, де прописано особливий статус для окремих міст, має набагато більші загрози, ніж запропоновані поправки. Він нагадав, що децентралізація - зобов'язання України за Мінськими угодами, невиконання яких призведе до втрати підтримки заходу.

Представник Опоблоку Юрій Бойко заявив, що його фракція підтримує поправки, тому що вони дають шанс на мирне врегулювання ситуації на Донбасі.

Виступаючи із заключним словом перед голосуванням, спікер Володимир Гройсман заявив, що аргументи противників поправок не відповідають дійсності, жодного особливого статусу для Донбасу цей законопроект не містить. "Ця реформа - це справжня деузурпація, деолігірхізація!" - підкреслив Гройсман.

Після голосування Гройсман закрив позачергове засідання і другу сесію Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram