ГоловнаПолітика

Угорщина спростувала досягнення домовленості з Україною щодо мовних норм закону "Про освіту"

"Україна і далі не виконує рекомендації Венеціанської комісії".

Угорщина спростувала досягнення домовленості з Україною щодо мовних норм закону "Про освіту"
Фото: Генпрокуратура Украины

У Міністерстві закордонних справ Угорщини спростували, що під час двосторонніх політичних консультацій між заступником міністра закордонних справ України Василем Боднаром і статс-секретарем МЗС Угорщини Левенте Мадяром вдалося досягти домовленості щодо мовних норм закону "Про освіту".

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Ніяку угоду не було укладено стосовно освітнього закону, Україна і далі не виконує рекомендації Венеціанської комісії", - заявив представник МЗС Угорщини Тамаш Менцер.

Менцер повторив точку зору свого уряду, яка полягає в тому, що Україна не може вводити в дію закон про освіту, поки не погодить всі питання культурно-освітньої статті щодо нацменшин, включаючи угорську.

"Ми раді, що, за певними ознаками, ці консультації незабаром почнуться. Угорці Закарпаття можуть розраховувати на повну підтримку уряду Угорщини", - додав Менцер.

Водночас він зазначив, що наразі зарано говорити про зміну позиції офіційного Будапешта, згідно з якою Угорщина блокуватиме міжнародні ініціативи Києва до того моменту, поки не буде досягнуто згоди з усіх питань освітнього закону між українською владою і угорцями Закарпаття.

"Однак до цього поки що далеко", - вважає чиновник.

Напередодні заступник міністра закордонних справ Василь Боднар повідомив, що під час переговорів з Угорщиною в Ужгороді вдалося узгодити ключові позиції щодо шляхів врегулювання ситуації, пов'язаної з імплементацією мовних норм закону "Про освіту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram