ГоловнаПолітика

Вказівок затримати Януковича в аеропорту Донецька в 2014 році не було, - Шишолін

Після вимоги прикордонників пройти контроль екс-президент покинув аеропорт.

Вказівок затримати Януковича в аеропорту Донецька в 2014 році не було, - Шишолін
Павел Шишорин
Фото: wikipedia.org

Прикордонники мали інформацію про те, що екс-президент Віктор Янукович планував вилетіти з Донецька в Росію, але наказу його затримувати не надходило.

Про це заявив колишній перший заступник голови Держприкордонслужби Павло Шишолін під час допиту в Оболонському суді, передає ЛІГА.net.

"Жодних вказівок про затримання президента України, в той час діючого, ніхто не давав. Ми діяли в рамках чинного законодавства про прикордонний контроль", - розповів Шишолін.

"До Донецька прибула група осіб на літаках. Ми не знали, хто там. Вони не подавали заявку на виліт. Але нам стало відомо, що цей виліт буде здійснюватися на територію Російської Федерації без відповідних видів контролю. Тому наш прикордонний наряд прибув до цих літальних засобів і зажадав пройти відповідну процедуру прикордонно-митного контролю", - пояснив він.

Шишолін додав, що пізніше прикордонний наряд відзвітував йому, що на борту перебуває Янукович, який пізніше в супроводі охорони пересів у машину і покинув пункт пропуску.

Відповідаючи на питання, чи віддавав у той момент якісь накази про затримання Януковича в.о. президента Олександр Турчинов голові Держприкордонслужби Миколі Литвину, Шишолін сказав, що "нам жодних вказівок не доходило".

Нагадаємо, Янукович і його захист заявляли про неодноразові спроби вбити екс-президента на шляху його втечі з резиденції "Межигір'я" за кордон у період з 21 по 23 лютого 2014 року. Зокрема, Янукович говорив, що 21 лютого

його кортеж у Києві обстріляли з автоматів, потім Турчинов погрожував підняти винищувачі проти вертольота, на якому колишній президент летів із Харкова до Донецька. Після цього 22 лютого кортеж Януковича нібито мало не потрапив у засідку "озброєних людей, озброєних автоматичною зброєю".

18 січня 2018 року під час допиту в суді співробітник Управління держохорони Віктор Резніченко розповів подробиці втечі екс-президента. За його словами, в Донецьку Янукович з охоронцями завантажилися в літаки типу Falcon, проте не встигли вилетіти: представники Держприкордонслужби заявили, що виліт заборонено, тому що не оформлено відповідних документів. Тоді екс-президента пересадили в машину і перевезли до особняка в Донецьку. За словами Резніченка, жодних замахів на Януковича не було.

Докладно про те, якими були останні години Януковича як президента і хто допомагав йому здійснити втечу, читайте в публікації фрагмента книги Соні Кошкіної "Майдан. Нерозказана історія".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram