ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укренерго" модернізує одну з найпотужніших експортних ЛЕП

Після інтеграції з ENTSO-E обмін електроенергією значно зросте.

"Укренерго" модернізує одну з найпотужніших експортних ЛЕП
Фото: ua.energy

Національна енергетична компанія "Укренерго" й оператор системи передачі MAVIR (Угорщина) підписали меморандум про модернізацію міждержавної ЛЕП 750 кВ "Західноукраїнська - Альбертирша". Це одна з найпотужніших експортних ЛЕП, пропускна здатність якої обмежується сьогодні тільки генеруючою здатністю "Бурштинського острова".

Про це йдеться на сайті "Укренерго".

Сторони домовилися до 1 квітня 2018 року розробити і фіналізувати загальний план дій для реалізації проекту і визначити технічні рішення для реконструкції. MAVIR до кінця 2019 року побудує нову підстанцію 750/400 кВ "Саболчбака", на яку буде заведена міждержавна повітряна лінія 750 кВ "Західноукраїнська - Альбертирша", а "Укренерго" проведе додаткову транспозицію проводів, а також організовує оптико-волоконний канал зв'язку на суміжних повітряних лініях 220-400 кВ, що йдуть в Угорщину.

"При паралельній роботі з ENTSO-E обмін електроенергією значно зросте і залежатиме тільки від надлишків електроенергії, які будуть в ОЕС України. Лінія 750 кВ "Західноукраїнська - Альбертирша" стане потужною технологічної артерією для міждержавних перетоків і торгівлі електроенергією з країнами ЄС", - цитує прес-служба слова операційного директора "Укренерго" Олексія Брехта.

Угорщина є одним з ключових імпортерів української електроенергії зі щорічним середнім обсягом близько 3 млрд кВт-год.

Нагадаємо, в червні 2017 року компанія "Укренерго" підписала договір про умови приєднання енергосистеми України до європейської енергосистеми ENTSO-E. Синхронізація з ENTSO-E вимагає не тільки виконання низки технологічних заходів, а й перебудови всього ринку електроенергії в країні з переходом на ринкові механізми, коли будь-який споживач в Україні зможе імпортувати електроенергію з будь-якої країни ЄС, а будь-який виробник електроенергії - експортувати її кінцевому споживачеві в Європу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram