ГоловнаЕкономікаДержава

Рада розблокувала підписання закону про приватизацію

Він входить у пакет вимог МВФ.

Рада розблокувала підписання закону про приватизацію
Фото: obozrevatel.ua

Верховна Рада на засіданні у вівторок розблокувала підписання законопроекту №7066 "Про приватизацію державного та комунального майна".

Його було прийнято 18 січня 266 голосами народних депутатів, але група депутатів від "Свободи" (Левченко, Іллєнко, Головко, Осуховський) одразу ж зареєструвала пропозицію про скасування результатів голосування. Цей проект постанови був обов'язковим для розгляду, тому спікер Андрій Парубій не мав права направляти відповідні закони на підпис президентові.

7 лютого голосування відбулося, проект "Свободи" підтримали лише 11 депутатів, тобто його відхилено.

Тож підписання закону розблоковано.

Новий закон про приватизацію повинен замінити сім нормативно-правових актів, що регулюють продаж державного майна, і покликаний значно спростити цю процедуру.

Він ділить об'єкти державного майна на великі (з активами понад 250 млн гривень) і малі. Перші будуть продаватися з залученням професійних радників, а другі - на електронних майданчиках, таких як "Prozorro. Продажі", де продають активи збанкрутілих банків, непрофільні активи державних підприємств.

Оцінювачів у процесі приватизації більше не буде, вартість об'єктів буде визначати ринок.

Також закон скоротить терміни підготовки до продажу з нинішніх 9-12 місяців до 4-5 місяців і збільшить термін для подачі заявок потенційних покупців з 20-45 днів до 20-180 днів.

Нарешті, новий проект закону передбачає посилення захисту прав інвесторів, можливість застосування міжнародного арбітражу та визначення англійського права договору за угодою сторін.

Законопроект забороняє участь у приватизації покупцям з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram