ГоловнаПолітика

У немолодого кримськотатарського активіста в СІЗО різко погіршилося здоров'я

Кязім Аметов скаржиться на біль у серці, гіпертонію і поганий зір.

У немолодого кримськотатарського активіста в СІЗО різко погіршилося здоров'я
Фото: Наджие Аметова / Facebook

Активіста національного руху кримських татар Кязіма Аметова, якого обвинувачують  у "справі про вимагання", в СІЗО відвідав адвокат Еміль Курбедінов. За його словами, Аметов скаржиться на різкий стан здоров'я і умови утримання в ізоляторі.

"Зір сильно погіршився, з'явилися болі в серці і гіпертонія. Він каже, що на волі ніколи такого не було. Я запитав, у чому причина. Це жахливі умови утримання: антисанітарія - щурі, клопи, ось ця вся живність; дуже тьмяне світло; нестача кисню; їжа, яку взагалі неможливо їсти", - розповів адвокат.

12 січня підконтрольний РФ Київський райсуд Криму продовжив на два місяці термін утримання в СІЗО чотирьом фігурантам "справи Веджіє Кашка" - Бекіру Дегерменджі, Асану Чапуху, Кязіму Аметову і Руслану Трубачу. Однак суддя Можелянській виніс постанову, в якій не було імені Кязіма Аметова, а всі зазначені дані належать Ернесту Аметову - фігуранту Бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір", якого обвинувачують в участі в терористичній організації.

"До мене дійшла інформація, що якимось 15-м числом суддя Можелянській виніс якусь міфічну постанову про виправлення описок. Гаразд, він це зробив, але ні мені, ні Кязіму Аметову про це не повідомили. Я взагалі не знаю, що за паралельне рішення суду", - пояснив Курбедінов.

Адвокат повідомив, що Аметов також написав звернення і скарги на ім'я начальника СІЗО Сімферополя про негайне звільнення, про обстеження і надання кваліфікованої медичної допомоги.

Нагадаємо, 23 листопада 2017 року Сімферополі російські силовики затримали групу кримських татар - Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі. Їх звинувачують у вимаганні в особливо великому розмірі. При затриманні стало погано ветерану кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, жінка померла в кареті швидкої допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram