ГоловнаПолітика

Яценюк закликав зменшити кількість депутатів парламенту до 300

Лідер "НФ" також виступив за те, щоб члени Кабміну могли одночасно бути нардепами.

Яценюк закликав зменшити кількість депутатів парламенту до 300

Лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк виступив за зменшення кількості депутатів Верховної Ради до 300.

Про це повідомляє прес-служба політсили.

"Верховна Рада України повинна бути ефективною, професійною та впливовою. Зокрема, одного народного депутата має обирати більша кількість людей. Тоді він матиме більшу легітимність і відповідальність", - наголосив Яценюк.

"Треба зменшити кількість народних депутатів до 300. Що менше депутатів, то більший їхній вплив, легітимність, професіоналізм та відповідальність", - додав він.

На думку Яценюка, в Конституції необхідно передбачити, що особа, яке має іноземне громадянство, не може бути народним депутатом України.

Лідер "НФ" також виступив за те, щоб члени Кабінету міністрів могли одночасно бути народними депутатами - як у Німеччині та Британії.

"У парламентсько-президентській республіці Верховна Рада і уряд повинні бути більш скоординовані. Не треба винаходити велосипед... Коли чиновник є членом парламенту, це - ефективна законотворчість. Урядові законопроекти легше і оперативніше будуть проходити в Раді. Це - діалог між урядом і парламентом. Це - політична відповідальність кожного члена Кабміну перед коаліцією і перед своєю партією в парламенті", - додав Яценюк.

Щодо дискусії про повне скасування депутатської недоторканності, він зазначив: "Ми пропонуємо надати можливість затримання і взяття під варту народного депутата без згоди Ради під час або відразу після скоєння ним тяжкого чи особливо тяжкого злочину. Однак, політична діяльність і політична позиція народного депутата України повинні бути захищені".

Нагадаємо, за даними Комітету виборців України, у червні всі засідання Ради відвідали 164 нардепи з 423.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram