ГоловнаПолітика

Порошенко: Україна розраховує на підтримку Туреччиною миротворчої місії ООН на Донбасі

Президенти України і Туреччини обговорили ситуацію на сході України.

Порошенко: Україна розраховує на підтримку Туреччиною миротворчої місії ООН на Донбасі
Фото: president.gov.ua

Україна зацікавлена в збільшенні представництва Туреччини в моніторинговій місії ОБСЄ і розраховує на підтримку розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі.

Про це заявив Петро Порошенко за підсумками зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, повідомляється на сайті президента.

"Ми були б дуже зацікавлені в збільшенні представництва Туреччини в спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ. Ми дякуємо за дуже чітку і добре організовану роботу спеціальної моніторинговій місії, на чолі якої стоїть представник Туреччини. Також найближчим часом особливу важливість матиме для нас підтримка нашими партнерами, зокрема Туреччиною, розгортання миротворчої місії ООН на території окремих районів Донецької та Луганської областей", - зазначив Порошенко і повідомив, що це питання обговорювалося сьогодні під час переговорів.

Фото: president.gov.ua

Президент подякував Туреччині і особисто Ердогану "за тверду позицію підтримки суверенітету і територіальної цілісності і незалежності України з жорстким невизнанням незаконної агресії Росії на сході нашої держави, а також незаконної анексії Криму".

Фото: president.gov.ua

"Наше стратегічне партнерство перебуває на дуже високому рівні, так само як і рівень довіри між президентами. І вже не дві з половиною, а три години, які ми провели на зустрічі з паном президентом у форматі "тет-а-тет", дають мені всі підстави для оптимізму в розвитку всіх сфер нашого двостороннього співробітництва і багатосторонньої координації", - сказав Порошенко, відкриваючи шосте засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Туреччиною.

Фото: president.gov.ua

"Дуже важливо, щоб ми сприяли відновленню міжнародного права і координували наші дії в цьому напрямку. Ми вдячні нашим турецьким партнерам за абсолютно чітку позицію щодо недопущення порушень прав людини в окупованому Криму і дуже чітку позицію підтримки кримськотатарського народу", - додав Порошенко.

Нагадаємо, на Радбезі ООН Порошенко попросив ввести миротворців в Україну і чим швидше, тим краще.

5 вересня президент РФ Володимир Путін висловив підтримку ідеї розмістити на сході України миротворчу місію. При цьому вона повинна стояти тільки на лінії розмежування, а Україна повинна погодити її з "ДНР" і "ЛНР", говорив Путін. Відповідна російська резолюція була направлена до Ради Безпеки ООН.

11вересня в розмові з канцлером ФРН Ангелою Меркель Путін погодився на те, щоб миротворча місія ООН мала доступ не тільки до лінії розмежування на Донбасі, а й до іншої території, де проводить свої інспекційні поїздки спостережна місія ОБСЄ.

Однак пізніше Росія знову змінила свою позицію з цього питання - в МЗС РФ заявили, що згодні тільки на охоронну місію ООН на лінії розмежування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram