ГоловнаПолітика

Міненерго запропонувало прибрати з формули ціни на газ місяці, у які він був найдорожчим

Влада придумала, як уникнути підвищення ціни на блакитне паливо.

Міненерго запропонувало прибрати з формули ціни на газ місяці, у які він був найдорожчим
Фото: Макс Левин

Міністерство енергетики та вугільної промисловості знайшло вихід, як зробити так, щоб не підвищувати ціну на газ для населення.

Згідно з методикою визначення ціни газу імпортного паритету, встановленою постановою №187 від 22 березня 2017 року, з 1 жовтня 2017 року ціна газу для населення і ТКЕ мала збільшитися на 17,6%. Цей механізм був узгоджений з МВФ на початку поточного року.

Однак Міненерго запропонувало внести зміни до цієї постанови, щоб уникнути підвищення ціни на газ.

Вони зводяться до того, що з формули розрахунку ціни газу імпортного паритету заднім числом виключаються місяці, коли імпортний газ був найдорожчим. Якщо раніше періодом розрахунку був червень 2016 року - травень 2017 року, то тепер пропонується враховувати лише ціну, за якою газ купувався в період з 1 квітня по 1 жовтня 2016 року і з 1 квітня по 1 липня 2017 року.

Згідно із запропонованим Міненерго розрахунком ціна газу на період з 1 жовтня 2017 року по 1 квітня 2018 року буде становити 5 223,06 грн без ПДВ, що лише на 5,6% більше від поточної ціни.

"Оскільки розрахована ціна не перевищує 10% від поточної ціни, немає підстав для її перегляду на опалювальний сезон 2017-2018 року", - повідомляє міністерство на своєму сайті.

Згідно з даними на сайті Мінекономіки, в період з 1 жовтня 2016 року по 1 квітня 2017 року, який пропонується виключити з розрахунку, ціна імпортного газу коливалася в діапазоні 181-248 доларів за кубометр. А в періоди, які пропонується залишити для розрахунку, ціна була 181-210 і 213-232 долари за кубометр.

Відзначається, що розроблений проект змін погоджений із центральними органами виконавчої влади, обговорили на засіданні урядового комітету з питань ПЕК і він готовий для ухвалення на черговому засіданні уряду.

У вересні перший заступник директора-розпорядника фонду Девід Ліптон заявив, що МВФ просить Україну дотримуватися зобов'язань щодо ціни на газ для населення. Він зазначив, що деполітизація цього процесу шляхом застосування автоматичної формули має вирішальне значення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram