ГоловнаПолітика

Кабмін вирішив не підвищувати ціну на газ усупереч зобов'язанням перед МВФ

Газ мав вирости в ціні на 17,6% з 1 жовтня.

Кабмін вирішив не підвищувати ціну на газ усупереч зобов'язанням перед МВФ
Фото: Макс Левин

Уряд відклав на невизначений термін публікацію ціни природного газу на рівні імпортного паритету на період з 1 жовтня 2017 року до 31 березня 2018 року.

Про це пишуть Українські Новини з посиланням на копію протокольного рішення Кабінету Міністрів України від 26 вересня.

"Погодитися з пропозицією Міненерго про відкладення терміну оприлюднення відповідної інформації [публікація ціни]", - йдеться в документі.

Відстрочити оприлюднення ціни вирішили до узгодження механізму її визначення з Міжнародним валютним фондом і Європейським енергетичним співтовариством.

Тож з 1 жовтня в Україні для населення і підприємств теплокомуненерго чинна ціна газу, встановлена на рівні імпортного паритету з 1 квітня 2017 року в розмірі 4 942 гривні за 1 тис. куб. м.

Нагадаємо, відповідно до методики визначення ціни газу за імпортним паритетом, встановленою постановою №187 від 22 березня 2017 року, з 1 жовтня 2017 року ціна газу для населення і ТКЕ мала збільшитися на 17,6%. Цей механізм був узгоджений з МВФ на початку року. Однак прем'єр-міністр Володимир Гройсман виступає категорично проти підвищення ціни на газ.

Напередодні перший заступник директора-розпорядника фонду Девід Ліптон заявив, що МВФ просить Україну дотримуватися зобов'язань з приводу ціни на газ для населення. Він заявив, що деполітизація цього процесу шляхом застосування автоматичної формули має вирішальне значення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram