ГоловнаПолітика

Турчинов визнав тероризмом захоплення Росією українських прикордонників

Військових викрали під час консультативної зустрічі.

Турчинов визнав тероризмом захоплення Росією українських прикордонників
Александр Турчинов
Фото: rnbo.gov.ua

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов вважає проявом тероризму з боку Росії захоплення двох українських прикордонників на кордоні в Сумській області.

"Вони схоплені на нейтральній смузі, тобто на території України. Це чистий тероризм з боку Росії, який вони застосовують проти нашої країни", - сказав журналістам секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

Зі свого боку голова Держприкордонслужби Петро Цигикало повідомив, що українців викрали під час консультативно-представницької зустрічі з російськими прикордонниками. При цьому він допустив, що російські силовики могли і не заходити на територію України, а викрасти українських прикордонників безпосередньо на кордоні. За словами Цигикала, в їхньому службовому автомобілі було знайдено верхній одяг, який вони залишили, йдучи на консультативну зустріч.

Він зазначив, що постійне проведення прикордонних консультативно-представницьких зустрічей сусідніх держав є звичайною світовою практикою, але тепер Україна обмежить їхню кількість.

Цигикало вважає захоплення співробітників Держприкордонслужби відповіддю на затримання двох російських прикордонників у Херсонській області.

"Моя думка - що ці події пов'язані", - заявив він.

Однак, за словами Цигикала, поки що Росія не пропонувала обмінятися затриманими.

10 жовтня відомство передало ФСБ Росії матеріали, які засвідчують особи викрадених.

Крім того, до процесу повернення заарештованих українців залучено МЗС і Офіс омбудсмена.

Нагадаємо, двоє військовослужбовців Держприкордонслужби зникли безвісти на кордоні з Росією в Сумській області 3 жовтня. Потім стало відомо, що їх затримали російські силовиками і заарештував суд у Брянській області.

30 червня двох російських прикордонників було затримано в Херсонській області біля адміністративного кордону з анексованим Росією Кримом. Їх утримують під вартою в Херсоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram