ГоловнаСуспільствоВійна

Порошенко на Радбезі ООН попросив ввести миротворців в Україну

"Чим швидше, тим краще".

Порошенко на Радбезі ООН попросив ввести миротворців в Україну
Фото: UN TV

Президент Петро Порошенко на Раді безпеки ООН попросив ввести миротворців в Україну і чим швидше, тим краще.

У своєму виступі президент нагадав, що Україна активно брала участь у багатьох миротворчих місіях - від Балкан до Африки, а тепер сама потребує миротворців.

Президент підкреслив, що трирічна російська агресія коштувала життя понад 10 тисячам осіб, понад 25 тисяч отримали поранення, 1,8 млн людей були змушені покинути свої будинки. На Донбасі зазнають переслідувань за інше віросповідання чи іншу мову. "Якщо трагедія такого масштабу не вимагає миротворчої місії, то яка тоді вимагає?" - сказав Порошенко.

"Дозвольте мені також підтвердити прохання до генерального секретаря здійснити свої повноваження відповідно до статуту та направити в Україну місію технічної оцінки", - додав президент. Порошенко сказав, що на підставі аналізу такої технічної місії повинні бути розроблені і подані на розгляд Радбезу ООН можливі варіанти присутності миротворців на Донбасі.

Також Порошенко сказав, що для ефективної роботи місії та врегулювання ситуації необхідне виведення з України всього іноземного військового персоналу, найманців, їхньої зброї і техніки. Повинен бути забезпечений міжнародний контроль над неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону.

Глава держави підкреслив, що розгортання на Донбасі миротворчої операції має відновити справедливість, а не заморозити конфлікт і "зацементувати" окупацію.

Нагадаємо, що Україна вже два роки просить ввести миротворців на Донбас.

На початку березня 2015 року президент Петро Порошенко підписав указ про звернення до Ради безпеки ООН з проханням про введення миротворців на Донбас. Документ надав чинності рішенню РНБО "Про звернення до Організації Об'єднаних Націй та Європейського Союзу щодо розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки".

У червні 2015 року було ухвалено закон, який регулює питання проведення на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки в частині розширення підстав для допуску і перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram