ГоловнаЗдоров'я

Поможіть бактеріям берегти ваше здоров’я: про мікробіом від рота до кишківника

Мікроби надважливі для нашого здоров’я. Корисні мікроби.

Дослідження кажуть, що вони відіграють фундаментальну роль у тому, аби берегти наше здоров’я та щастя.

Якщо просто порахувати мікроби, що живуть на шкірі, побачимо, що генів бактерій у нас більше, ніж людських. Про це каже професор дерматології Школи медицини та наук про здоров’я в Університеті Джорджа Вашингтона Адам Фрідман.

Погане харчування, надмірна гігієна, сидяча робота погано впливають на наші корисні мікроби. Ось що можна зробити, щоб їм допомогти. 

LB.ua переказує матеріал The Guardian.

Фото: healthelement.com.ua

Кишківник

«Майже все може бути пов’язане з мікробами кишківника», — каже дослідниця Орла О'Салоієн з дослідницького центру Teagasc Food й Університету Корка.

Вона вважає, що берегти корисні бактерії кишківника — найважливіше, що ми можемо зробити для свого здоров’я. Ключове тут — аби корисні мікроби були різноманітними. Що різноманітніші, то краще, бо більше функцій можуть виконати.

Коли харчування одноманітне й погане, різноманіття не в порядку й виникає дисбактеріоз — і тоді можуть розгулятися патогенні, тобто хвороботворчі мікроби.

Тому потрібне щедре на клітковину харчування. Багато рослинної їжі. 

Варто включити в раціон ферментовану їжу. Частково тому, що вона містить живі дружні мікроби — пробіотики. Це і квашена капуста, і кефір.

Ферментовані продукти
Фото: islamicity.org
Ферментовані продукти

Ферментована їжа також дає пребіотики — поживу для мікробів — на кшталт інуліну, котрий є в часнику, цибулі, цикорії, топінамбурі.

Добре на корисні бактерії впливає регулярний тривалий спорт і якісний сон. Адже поганий сон живить бажання наїстися солодкого.

Шкіра

Фрідман пояснює, що мікробіота шкіри, тобто ті бактерії, які на ній живуть, — як живий бар’єр. І що більше розмаїття тут корисних бактерій, то краще шкірі. Ці мікроорганізми захищають від різних патогенів.

Колонізація шкіри мікробами стартує з моменту народження. Особливо через вагінальні пологи. Мікробіом розвивається, але й шкідливі мікроорганізми чатують. Шкодить ультрафіолетова радіація, забруднене довкілля.

Те, що ультрафіолет не на користь розмаїттю мікробів, додатково спонукає користуватися сонцезахисним кремом.

Фото: pexels/kampus

Зволоження шкіри також добре працює. Середньостатистичний крем для шкіри складається з жирів, білків і вуглеводів. Вони можуть бути корисною їжею для мікробіоти шкіри. Деякі компанії все частіше додають у свої формули пребіотики.

Традиційне мило добре очищає від бруду, але водночас і від потрібних шкірі елементів, що може пошкодити її захисний бар’єр. Також має високий рівень pH, а коли він понад міру, то багато хороших бактерій гинуть. Деякі продукти захищають pH шкіри — тут краще порадитися з дерматологом.

Замість мила радять м'які очищувальні засоби, безпечні для чутливої та схильної до екземи шкіри.

Фрідман проти фізичного відлущування за допомогою щітки чи люфи: шкірний бар’єр важливий зовнішній шар, виконує багато функцій; коли частина клітин шкіри технічно мертві, вони є домом для мікробіоти й працюють разом як функціональний бар’єр; порушуючи цей шар, ми шкодимо шкірі. Якщо мертвих клітин на шкірі забагато, фахівець підкаже певні гідроксикислоти.

Рот і ніс

На мікробіом носа й рота, згідно з нещодавнім шквалом досліджень, може вплинути цілий ряд факторів, каже мікробіологиня Медуніверситету Граца в Австрії Крістіна Кампітч. Куріння — на першому місці в її списку.

Цигарковий дим прямо впливає на мікроби через такі механізми, як киснева недостатність чи порушення захисних механізмів проти патогенів. Забруднення шкодить флорі носа.

Дівчина курить сигару під час фестивалю в Гавані, 4 березня 2023 року.
Фото: EPA/UPG
Дівчина курить сигару під час фестивалю в Гавані, 4 березня 2023 року.

Запалення й імунні реакції, спричинені забруднювачами повітря, можуть змінити середовище носової порожнини. А це сприяє збільшенню патогенів. Особливо якщо вплив хронічний. Це ділянка, де ретельна гігієна надважлива.

Наліт, що може збиратися в роті, складається з мікробних біоплівок, таких собі зародкових колоній, що сприяють розвитку шкідливих мікробів і ведуть до таких станів, як захворювання ясен, наприклад. Тому важливі регулярні перевірки в стоматолога. Раннє виявлення й лікування карієсу, захворювання ясен, синуситів й алергій можуть уберегти здоров’я ротової та носової спільнот бактерій.

При цьому фахівці радять не користуватися ополіскувачем для рота, який знищує всі бактерії — і хороші, і погані. Він може знизити загальне розмаїття мікроорганізмів у ротовій порожнині. Існує навіть припущення, що надмірне використання деяких антисептичних рідин для полоскання рота сприяє стійкості бактерій.

Обережно з алкоголем. Його вживання зменшує виділення слини й сушить рот. Слина допомагає контролювати шкідливі бактерії.

Вагіна

Жінки схильні до проблем із сечовивідними шляхами більше, ніж чоловіки. Частково тому, що коли патогенні мікроби проникають у ділянку геніталій, мають коротший шлях до сечовивідних шляхів, відтак спричиняють інфекцію й запалення.

Тому здоровий баланс мікробів у піхві й навколо надважливий. Підтримувати цей баланс складніше після менопаузи. До того часу хорошим лактобацилам легше, каже Сіара Кеннелай, дослідниця в Технологічному університеті Мюнстера.

Оскільки естроген допомагає виробляти глікоген, яким лактобацили люблять смакувати, то жінкам у менопаузі важлива профілактична терапія чимось на кшталт вагінального естрогену. Однак обов'язково порадьтеся з лікарем.

Здоровий мікробіом кишківника впливатиме на верхню частину сечовивідної системи й сечовий міхур. Але є й інші фактори, які можуть позначитися на мікробіоті статевих органів.

Менструальна чаша
Фото: pexels/shvetsa
Менструальна чаша

«Використання засобів контрацепції, які містять сперміциди, — каже Кеннелай, — може справді змінити ваш мікробіом і спричинити дисбактеріоз, як-от молочниця чи бактеріальний вагіноз».

Також вона радить бути обережними з антибіотиками: «Якщо ви не закінчили курс лікування сечових шляхів, бактерії, які спричинили запалення (найчастіше кишкова паличка), можуть перейти в стан спокою та повільно накопичуватися, а через три місяці інфекція повернеться».

Рекомендують використовувати ніжне мило без запаху лише ззовні піхви. А замість тампонів і гігієнічних прокладок, просякнутих різними токсинами, — менструальні чаші.

Ірина АндрейцівІрина Андрейців, редакторка відділу «Здоровʼя»
Генеральним партнером розділу «Здоров'я» є медична мережа «Добробут». Компанія розділяє цінності LB.ua щодо якісної медичної допомоги, та не втручається у редакційну політику LB.ua. Усі матеріали розділу є незалежними та створеними відповідно до професійних стандартів.