Загалом, за тиждень 15-21 червня виявили два спалахи гострої кишкової інфекції – в Сумській області та столиці.
Про це повідомляє пресслужба МОЗ.
Серед захворілих – 4 дорослих та 17 дітей, усі отримали меддопомогу.
Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій є у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця.
Профілактика:
-
дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти;
-
не їсти продукти, що зберігали з порушенням умов зберігання;
-
мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;
-
не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.
СимптомиІ, при яких потрібно негайно звернутися до лікаря:
-
сухість у роті та горлі;
-
підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
-
переймоподібні болі в животі;
-
незначне сечовипускання або його відсутність.
В Україні більшає дітей, хворих на кашлюк. Причина – замало щеплених, каже МОЗ
Сезон купання. Майже у кожній третій пробі води з водойм є перевищення показників – Ляшко
Як не отруїтися і безпечно зберігати їжу, коли вимкнули світло? Поради МОЗ