ГоловнаЕкономікаБізнес

Словацькі перевізники готові заблокувати пункт пропуску “Вишнє-Нємецьке”

7 грудня міністр транспорту Словаччини має зустрітися з перевізниками, щоб обговорити цю проблему.

Словацькі перевізники готові заблокувати пункт пропуску “Вишнє-Нємецьке”
Фото: UNAS

Спілка автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) залишається в стані страйкової готовності. У разі відсутності іншого варіанта вирішення ситуації UNAS готова повністю заблокувати пункт пропуску “Вишнє-Нємецьке” в обох напрямках.

Про це повідомляє пресслужба UNAS.

Словацькі перевізники подякували міністру транспорту Словаччини Йозефу Ражу, що він порушив проблему звільнення українських перевізників від обов’язку видавати транспортні дозволи й впливу цього звільнення на автомобільний транспорт Словаччини на Раді міністрів транспорту в Брюсселі.

UNAS зазначає, що 7 грудня міністр транспорту має зустрітися з перевізниками, щоб обговорити питання.

Водночас перевізники обурені, що західні країни ЄС не сприймають проблем серйозно і що представники ЄС вимагають від уряду Словаччини забезпечити прохідність кордонів з Україною “в директивний спосіб, ігноруючи основні права та свободи людини”.

Що передувало

  • 4 грудня о 22:00 дії учасників акції, які блокували рух вантажівок через пункт пропуску “Вишнє-Нємецьке”, завершилися. Станом на ранок 5 грудня в черзі на території Словаччини в бік України перебували 625 вантажних транспортних засобів.

  • 1 грудня Словаччина почала блокувати кордон з Україною для вантажівок. На той момент термін дії акції протесту був невідомий. Словацькі протестувальники заявили, що перевезення гуманітарної допомоги, інших важливих вантажів, живих тварин, пального й охолоджених вантажів не блокуватимуть. А ось решту вантажів на виїзд зі Словаччини будуть пропускати в обмеженій кількості – по чотири вантажівки за годину.

  • Метою протесту словацькі перевізники назвали порятунок транспорту й збереження тисяч робочих місць у транспорті й логістиці. 

  • На початку листопада пункти пропуску на кордоні з Україною почали блокувати польські перевізники. Невдоволення польських перевізників пов'язане з конкуренцією після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та Євросоюзом. Вони заявляли, що страйк може тривати декілька місяців та стосуватися всіх пунктів пропуску. Якщо вимоги виконають, страйки обіцяли припинити. 

  • Докладно про те, хто і що стоїть за страйком перевізників на україно-польському кордоні, читайте в матеріалі LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram