ГоловнаЕкономікаДержава

У Prozorro додали можливість обгрунтувати доцільність закупівлі і пояснити, чому в ній виникла потреба

У Мінекономіки вважають, що нововведення "допоможе поліпшити комунікацію замовників і держави із суспільством під час війни".

У Prozorro додали можливість обгрунтувати доцільність закупівлі і пояснити, чому в ній виникла потреба
Фото: Макс Требухов

В системі Prozorro з'явилася додаткова функція, завдяки якій замовники можуть обґрунтувати доцільність своєї закупівлі і завчасно пояснити, чому виникла потреба в ній.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Заступниця міністра економіки Надія Бігун також зазначила, що нововведення "допоможе поліпшити комунікацію замовників і держави із суспільством під час війни".

"Невідповідність багатьох закупівель умовам воєнного часу викликає справедливе роздратування в суспільстві, тому очевидно, що ця сфера має рухатися до максимальної обґрунтованості потреб. Водночас дуже часто скандали виникають саме через те, що державні та місцеві замовники не пояснюють як слід, чим саме викликана та чи інша потреба в закупівлі, та чому критично її провести саме зараз. І новий інструмент у системі Prozorro якраз зможе допомогти налагодити таку комунікацію, і ми сподіваємося, що замовники будуть активно заповнювати обґрунтування", - пояснила вона.

Додати обґрунтування можна у спеціальному полі в річному плані закупівель до оголошення торгів, під час них, чи після їх проведення. Відредагувати поле чи надати додаткову інформацію також можна в будь-який момент, проте на сайті відображатиметься історія змін.

Функція буде доступна для будь-яких закупівель, без прив’язки до очікуваної вартості, предмету закупівлі чи типу процедури.

В обґрунтуванні можна зазначити будь-яку інформацію, а також додати посилання на документи, якщо є така необхідність. Мінекономіки радить зазначити, чому цю закупівлю необхідно здійснити саме зараз, для чого вона, як допоможе підприємству здійснювати діяльність або яку користь принесе суспільству.

Важливо не плутати цей інструмент з обґрунтуванням очікуваної вартості за постановою Кабінету міністрів № 710 чи обґрунтуванням укладання прямого договору поза Prozorro за постановою № 1178. На відміну від них, нове поле на сайті Prozorro не обов’язкове для заповнення.

Зазначимо, що у вересні Кабмін запровадив додаткову вимогу для тендерів від 50 000 грн на Prozorro. Це оначає, що замовник окрім уже чинних процедур має обґрунтувати та пояснити необхідність публічних закупівель на цю суму.

Скандали з закупівлями

  • Зазначимо, що ця функція з'явилася після того, як у політичному та інформаційному просторах обговорювалися низка скандалів, повʼязаних із закупівлями. Так, у грудні 2022 року Управління освіти Дніпровської РДА закупило 12 овочерізок для укриттів. Одна овочерізка обійшлася в майже 132 тис. грн, а вся закупівля – в понад 1,58 млн гривень.
  • Також Дніпровська РДА для укриття в одному з ліцеїв замовила електросковорідку за 720 тисяч гривень. Тендер було оголошено як "Технологічне обладнання в укриття закладу освіти". Пізніше стало відомо, що РДА також замовила 306 барабанів за 890 000 гривень. Однак, після розголосу договір на закупівлю скасували.
  • Також повідомлялося, що Солом‘янська РДА закупила майже тисячу матів для укриттів на 3 млн гривень.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram