ГоловнаЕкономікаДержава

У Миколаєві керівник управління Держпродспоживслужби налагодив схему поборів з експортерів сільгосппродукції до ЄС, – ДБР

Можлива сума неправомірної вигоди посадовця могла становити біля 500 тис. гривень щомісяця.

У Миколаєві керівник управління Держпродспоживслужби налагодив схему поборів з експортерів сільгосппродукції до ЄС, – ДБР
Фото: ДБР

Державне бюро розслідувань (ДБР) заявило, що керівник Миколаївського міського управління Держпродспоживслужби вимагав з комерсантів гроші за пришвидшене оформлення документів на експорт сільгосппродукції до ЄС.

Про це повідомила пресслужба ДБР. 

“Працівники ДБР викрили схему поборів, яку організував керівник Миколаївського міського управління Держпродспоживслужби. Він вимагав з комерсантів гроші за пришвидшене оформлення ветеринарних документів для експорту сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що посадовець чудово знав, що з початком повномасштабного вторгнення значення для держави експорту сільгосппродукції до ЄС суттєво виросло. А тому вирішив скористатися ситуацією і «оперативно» налагодив системний заробіток на видачі експортних дозволів.

За даними ДБР, всі охочі безперешкодно та швидко отримати ветеринарно-санітарний сертифікат та інші дозвільні документи мали заплатити посадовцю 300 доларів США за кожне авто з експортними продуктами. У разі несплати, він погрожував бізнесменам штрафними санкціями та блокуванням видачі документів.

Можлива сума неправомірної вигоди посадовця могла становити біля 500 тис. гривень щомісяця.

За оперативною інформацією, за понад рік протиправної діяльності фігурант збагатився на десятки тисяч доларів. Точну суму встановить слідство.

Працівники Бюро затримали посадовця 3 липня 2023 року під час отримання чергового хабаря від експортера.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення затриманому про підозру в одержанні неправомірної вигоди службовою особою (ч. 3 ст. 368 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Слідство триває, встановлюється повне коло причетних до оборудки осіб.

Нагадаємо, у червні ДБР затримало керівників Держпродспоживслужби Харківщини, які обкладали "даниною" підприємців. Фігуранти вимагали у підприємців гроші, залякуючи їх штучними перевірками та різними санкціями та штрафами.

Раніше Офіс Генпрокурора повідомив, що співробітники Держпродспоживслужби підозрюються у вимаганні хабарів за експорт зерна. Посадовці "знаходили" в зерні карантинні організми і вимагали гроші за те, щоб зерно дозволили продати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram