ГоловнаЕкономікаДержава

Україна скасувала розміщення єврооблігацій на $1,75 млрд (оновлено)

Операція була розпочата 1 липня, проте майже відразу ж скасована.

Україна скасувала розміщення єврооблігацій на $1,75 млрд (оновлено)
Фото: forexrost.ru

Україна скасувала угоду з випуску 12-річних єврооблігацій на $1,75 млрд із можливістю викупу на $750 млн єврооблігацій із погашенням у 2021–2022 роках. Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Міністерство фінансів.

Подробиці поки не розголошуються, офіційна інформація буде оприлюднена після узгодження з юристами.

Повідомляється, що угода була розпочата 1 липня. Спочатку орієнтир прибутковості становив 7,875%, потім він був знижений до 7,625%, і, нарешті, до 7,3–7,4%. Сумарний "новий" попит склав $7,5 млрд.

Оновлено. Міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що рішення про скасування було прийнято, щоби "дати достатньо часу" міжнародним інвесторам для оцінки впливу можливої відставки глави НБУ Якова Смолія. Про це пише "ЕП".

"Враховуючи несподівану заяву про відставку голови Національного банку Якова Смолія, міністерство фінансів прийняло рішення про скасування раніше оголошених пропозицій єврооблігацій та обміну, для того, щоби надати інвесторам достатньо часу на оцінку цих новин", – повідомив міністр.

Він підкреслив, що Мінфін продовжуватиме політику відкритості і прозорості у відносинах із ринком.

Нагадаємо, що 1 липня Яків Смолій оголосив, що подав президенту заяву про звільнення за власним бажанням через систематичний політичний тиск.

Він зазначив, що своєю відставкою хоче застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні.

На сайті регулятора опублікували звернення членів правління НБУ, у якому говорилося, що вони поділяють позицію подав у відставку глави НБУ Якова Смолія, але продовжують працювати для збереження макрофінансової стабільності.

Посли "великої сімки" заявили, що незалежний НБУ є фундаментальним досягненням держави, яке врятувало збанкрутілий банківський сектор. На їхню думку, підрив цієї надважливої інституції був би великим кроком назад і поставив під загрозу надійність реформ і їхню підтримку.

Після заяви про відставку глави Нацбанку Якова Смолія генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала заявив про припинення нових інвестицій. Він вважає, що гривня й ціни на активи в Україні впадуть.

2 липня президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram