ГоловнаЕкономікаДержава

ЗМІ повідомили, чому суд визнав націоналізацію ПриватБанку незаконною

"Діагностику капіталу банку має здійснювати не НБУ, а зовнішній аудитор", пише ZN.UA.

ЗМІ повідомили, чому суд визнав націоналізацію ПриватБанку незаконною
Фото: superstas.com

Рішення Окружного адміністративного суду про незаконність націоналізації ПриватБанку не оприлюднено, але ЗМІ повідомили, з яких саме причин суд визнав націоналізацію незаконною.

Про це пише ZN.UA.

За інформацією видання, суд вважає, що рішення НБУ про націоналізацію ПриватБанку є незаконним, оскільки звіт про позапланову перевірку банку на момент націоналізації не оформлено належно.

"Суд упевнений, що діагностику капіталу банку повинен здійснювати не НБУ, а зовнішній аудитор, по суті, відбираючи у контролюючого банківський сектор органу його прямий обов'язок", - пише видання.

Колегія суддів визначила, чи правильно була проведена оцінка кредитного ризику в банку, і дійшла висновку, що резерви під кредити банк формувати не має, оскільки це були нові позики.

Повідомляється, що націоналізація була "конфіскацією акцій у приватної особи", а лист колишніх власників уряду з проханням про націоналізацію було написано "під політичним тиском".

"Причому суд ухвалив таке рішення на підставі заяви позивача і порахував, що цього достатньо", - пише видання.

Нагадаємо, 18 квітня минулого року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку, задовольнивши позов Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів.

21 грудня 2016 року ПриватБанк перейшов у держвласність. Держава отримала 100% у його капіталі, фінустанову була докапіталізовано на суму 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

У грудні 2017 року ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd, що, ймовірно, належать їм або перебувають під їхнім контролем. Усі компанії-відповідачі фігурували в постановах Печерського райсуду Києва від 29 липня 2016 року, якою передбачається арешт ряду рахунків у кіпрської філії ПриватБанку в рамках розслідування про повернення кредитів рефінансування НБУ на 19 млрд гривень.

У вересні 2018 року Окружний адмінсуд Києва підтвердив правомірність прийнятого Нацбанком рішення про віднесення ПриватБанку до категорії неплатоспроможних.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram