ГоловнаЕкономікаБізнес

Енергоатом може виробляти, але не може продати найдешевшу електроенергію в умовах кризи - в.о. голови НАЕК

Генерацію обмежили на 2150 МВт.

Енергоатом може виробляти, але не може продати найдешевшу електроенергію в умовах кризи - в.о. голови НАЕК
Фото: atom.gov.ua

Атомним електростанціям, якими управляє НАЕК «Енергоатом», штучно обмежили доступ на ринок електроенергії на догоду іншим видам генерації.

Про це заявив в. о. голови НАЕК Петро Котина в інтерв'ю Цензору.

"Дійшло вже до абсурду. Зараз нашу генерацію обмежили на 2150 МВт. Фактично державний Енергоатом може виробляти, але не може продати нашу найдешевшу електроенергію в умовах кризи. Тому що в умовах загального падіння споживання в умовах пандемії частково ці 2150 МВт заміщуються іншими видами генерації", – повідомив Петро Котина.

В. о. голови НАЕК повідомив, що за перші три місяці 2020 року заборгованість енергоринку перед "Енергоатомом" склала близько 4,7 млрд. грн. Водночас електроенергія приватних виробників дорожчої "зеленої" та теплової електроенергії оплачується найперше.

"Борги ростуть. Парадокс – ми виробляємо електроенергію приблизно в 8 разів дешевшу зелених електростанцій, які є в приватних руках, вони будують додаткові потужності, і їм платять насамперед. Неплатежі катастрофічні. "Енергоатом" у боргах, а приватні компанії в прибутках, хіба це державний підхід?", – зазначив Петро Котина.

Раніше ЗМІ повідомляли, що вироблення електроенергії НАЕК "Енергоатом" 21 квітня було обмежено на 21 %. За наявної робочої потужності 10 050 МВт у роботу були включені лише 7 900 МВт. Замість дешевої електроенергії держкомпанії, споживалася дорога електроенергія зеленої та теплової генерації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram