ГоловнаЕкономікаДержава

Без затвердження закупівельної методики "Укравтодору" може бути заблокований ремонт 124 об'єктів на суму 22 млрд грн, — НАДУ

Нинішні роботи на цих дорогах профінансовані на 14 млрд грн.

Без затвердження закупівельної методики "Укравтодору" може бути заблокований ремонт 124 об'єктів на суму 22 млрд грн, — НАДУ
архивное фото
Фото: facebook/Сергій Надал

Національна асоціація дорожників України (НАДУ) закликає Мінекономіки невідкладно ухвалити рішення щодо затвердження розробленого "Укравтодором" проєкту Методології складання типової тендерної документації. В іншому випадку може бути заблокований ремонт 124 об'єктів інфраструктури на суму 22 млрд грн. Про це йдеться в офіційній заяві НАДУ, опублікованій на сторінці організації у Facebook .

.

Як повідомили в асоціації, наразі триває активна фаза тендерних процедур у структурних підрозділах "Укравтодору". Обласні служби автомобільних доріг проводять тендерні торги на ремонт та будівництво 124 об'єктів на загальну суму у майже 22 млрд грн. Цьогорічні роботи на цих дорогах профінансовані на 14 млрд грн.

"Проте не всі зазначені дороги будуть відновлені цього року. Щодо більшості цих тендерних процедур подані скарги до Антимонопольн ого комітету України (АМКУ). Решта проєктів також перебувають у зоні ризику оскарження так званими "тендерними тролями". Головна причина такого стану речей — відсутність єдиних правил проведення закупівель у дорожній галузі, які стандартизували б вимоги замовників до учасників торгів", - пояснили в НАДУ.

У А соціації зазначили, що Державне агентство автомобільних доріг України розробило Методологію складання типової документації. Рекомендації щодо питань складання замовниками тендерної документації на закупівлю робіт із будівництва (нове будівництво, капітальний ремонт та реконструкція) та послуг з поточного ремонту й експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування створені за зразками правил міжнародних фінансових організацій, які фінансують інфраструктурні проєкти. Проте цей документ не знайшов схвалення у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Експерти асоціації дорожників впевнені, що без запровадження єдиного підходу щодо способів підтвердження відповідності учасників тендерів кваліфікаційним критеріям, дорожня галузь не очиститься від несумлінних компаній та так званих "тендерних тролів". У НАДУ впевнені, що впровадження Методології дозволить прибрати ризики необґрунтованого оскарження тендерних процедур в АМКУ та зриву програм дорожнього будівництва.

"Під загрозою нині не лише виконання ініційованої президентом України Володимиром Зеленським програми "Велике будівництво", як а передбачає відновлення 4 тис. км доріг. Дорога — це товар, який споживає кожен українець без винятку. Проєкти ремонтів та будівництва доріг, щодо яких проходять тендерні процедури, охоплюють усі області країни. Від вчасного їх завершення залежить як безпека кожного з нас на дорозі, так і економічний розвиток країни загалом", - додали в НАДУ.

Нагадаємо, Укравтодор розробив проєкт методичних рекомендацій для обласних служб автомобільних доріг за правилами закупівель міжнародних фінансових організацій. Документ дозволяє захистити проведення тендерних процедур від блокування недобросовісними підрядниками. Методологію, розроблену "Укравтодором", підтримала Міжнародна асоціація інженерів-консультантів (FIDIC). Асоціація закликала Мінекономіки затвердити проєкт методичних рекомендацій Укравтодору із закупівлі дорожніх робіт, який нині перебуває на розгляді Кабміну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram