ГоловнаЕкономікаБізнес

Оприлюднено лист ЄСПЛ у справі "Золотого мандарина"

Оприлюднено лист ЄСПЛ у справі "Золотого мандарина"
Фото: EPA/UPG

Харківська правозахисна група опублікувала лист Європейського суду з прав людини, який стосується справи "Золотого мандарина".

У цьому листі секретар суду відповідає уповноваженому Кабміну у справах ЄСПЛ Івану Ліщині на запитання, чи повинна держава відповідати за невиконання судового рішення, коли боржник є окремою юридичною особою.

Як приклад він наводить справу "Алісік та інші проти Боснії і Герцеговини, Хорватії, Сербії, Словенії та Колишньої Югославської Республіки Македонія". Там йдеться, що "держава може нести відповідальність за борги державної компанії, навіть якщо компанія - окрема юридична особа, за умови, що вона не має достатньої інституційної та функціональної незалежності від держави".

Таке рішення ухвалювали у низці справ за участю держави Україна ("Михайленко проти України", "Ромашов проти України", "Ротар проти України").

Фото: facebook.com/boris.zakharov.9

Фото: facebook.com/boris.zakharov.9

Фото: facebook.com/boris.zakharov.9

Друга відповідь секретаря суду стосувалася питання, чи зобов'язаний заявник в ЄСПЛ пройти всі внутрішні засоби правового захисту з питання виконання, якщо держава є фактичним боржником.

Чинна практика суду викладена в рішенні у справі "Войтенко проти України". Там йдеться, що"примусове виконання судових рішень проти нього [боржника-держоргану] може здійснюватися тільки в тому випадку, якщо держава передбачить і створить положення, яке буде містити відповідні витрати в Державному бюджеті". На цій підставі суд відхилив попереднє заперечення українського уряду.

Ця позиція була підтверджена в низці інших справ.

Секретар суду також зазначає, що суд заохочує мирові угоди між сторонами і рекомендує Україні переглянути свою позицію щодо такої можливості.

Нагадаємо, що Національне антикорупційне бюро розслідує кримінальне провадження щодо однієї з таких мирових угод.

Вона стосується виплати державою 54,179 млн гривень компанії "Золотий мандарин ойл" за 41 тис.тонн мазуту, які в 2000-х роках були передані на зберігання "Київенерго" і не були повернуті. Після звернення до Європейського суду з прав людини "Золотий мандарин" отримав за мазут гроші, але в НАБУ вважають, що компанія приховала від суду частину обставин справи і отримала компенсацію незаконно.

Всього у справі "Золотого мандарина" проходять шість осіб: колишній уповноважений Кабінету Міністрів у справах ЄСПЛ Борис Бабін (суд відмовився обрати йому запобіжний захід), колишня перша заступниця міністра юстиції Наталія Бернацька, три людини з оточення колишнього народного депутата Георгія Логвинського і невказаний бенефіціар приватної компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram