ГоловнаЕкономікаДержава

У 2019 зростання ВВП України становило 3,3%, сповільнилося зростання зведеного індексу виробництва

Міністерство розвитку економіки пояснило це спадом у виробничій сфері.

У 2019 зростання ВВП України становило 3,3%, сповільнилося зростання зведеного індексу виробництва
Фото: sinet.com.ua

У 2019 році зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) в Україні становило 3,3%, в той час як в 2018 цей показник був на рівні 3,4%. Про це йдеться в "Огляді економічної активності" Міністерства розвитку економіки.

"Основною особливістю 2019 року в формуванні динаміки ВВП є структурні зміни в бік зменшення ролі видів діяльності, які формують зведений індекс виробництва (ЗІВ)", - йдеться в звіті.

Міністерство пояснило це спадом у виробничій сфері.

"Істотно сповільнилося зростання ЗІВ - до 1,6% загалом за рік, а в останні місяці навіть спостерігалося його падіння. Це відбувалося за рахунок виробничої сфери, а саме складної ситуації в промисловості, де випуск знизився після трирічного зростання. Незважаючи на рекорд врожаю зернових, істотно сповільнилося сільське господарство. Водночас високий внутрішній попит генерував високі показники в будівництві, торгівлі і низці галузей сфери послуг", - йдеться в огляді. 

Основними драйверами підвищення ролі сфери інших видів послуг стали державне управління, фінансова і страхова діяльність, охорона здоров'я, операції з нерухомістю, інформація і телекомунікація, професійна, наукова та технічна діяльність.

Нагадаємо, раніше Національний банк оцінив ріст ВВП України в 2019році в 3,3%. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук раніше говорив, що 2021-2024 роки будуть періодом стрімкого зростання. Його метою було зростання на 40% за п'ять років. Прискоренню темпів економічного зростання буде сприяти пом'якшення монетарної політики.

У 2018 році ВВП отримав найбільше збільшення за останні сім років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram