ГоловнаЕкономікаБізнес

НАБУ передало до суду справу про розкрадання газу на ТЕЦ братів Дубневичів

Причетності Дубневичів до схеми не встановлено.

НАБУ передало до суду справу про розкрадання газу на ТЕЦ братів Дубневичів
ТЭЦ в Новояворовске
Фото: zaxid.net

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура 28 грудня передали до суду обвинувальний акт у справі про розкрадання 300 млн кубометрів газу співробітниками компаній "Енергія - Новий Розділ", "Енергія - Новояворівськ" та "Енергія" (кінцеві бенефіціари - брати Дубневичі).

Про це йдеться на сайті НАБУ та у фейсбуці САП.

За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ протягом 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в "Нафтогазу" природного газу для виробництва теплової енергії населенню.

З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових. Однак, як встановили детективи НАБУ, більш як 300 млн куб. м "пільгового" газу, Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ отримали незаконно, не плануючи використовувати його для потреб населення.

Цей газ вони пустили на виробництво електрики, яку надалі реалізували держпідприємству "Енергоринок" - її постачали за тарифом, визначеним виходячи із собівартості електроенергії, виробленої з газу за ринковою ціною.

Внаслідок цих дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених у тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг).

На думку детективів бюро, НАК "Нафтогаз України" в результаті цієї "схеми" було завдано збитків у розмірі 1,4 млрд гривень.

Судитимуть чотирьох осіб, серед них і директора ТОВ "Енергія - Новояворівськ" Адрія Гнатуша, якого звинувачують за ч.5 ст.191 (крадіжка), ч.3 ст.209 (відмивання грошей), ч.2 ст.366 (службове підроблення).

Організатором схеми вважається радник директора ТОВ "Енергія" Ігор Кучма.

Директор ТОВ "Енергія-Новий Розділ" Євген Коза був оголошений у розшук.

Причетність Ярослава Дубневича та Богдана Дубневича до розкрадання газу на ТЕЦ, що їм належать, не була встановлена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram