ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін запустив реформу пасажирських перевезень "Укрзалізниці"

Планується запровадити контрактне замовлення "суспільно важливих" маршрутів.

Кабмін запустив реформу пасажирських перевезень "Укрзалізниці"
Фото: Александр Рудоманов

Кабінет міністрів 27 грудня затвердив план заходів з реформування залізничного транспорту.

Про це йдеться на сайті Міністерства інфраструктури.

Серед іншого він передбачає запровадження контрактного замовлення суспільно важливих пасажирських перевезень і реструктуризацію "Укрзалізниці" для підготовки компанії до відкриття ринку залізничних перевезень і первинного розміщення акцій (IPO).

"Укрзалізниця вийде на IPO, стане публічною і конкурентною в умовах відкритого ринку. Вона буде розділена на три оператори: інфраструктури, вантажного перевізника і пасажирського перевізника. Це передова європейська практика", - заявив з цього приводу міністр Владислав Криклій.

В "Укрзалізниці" уточнили, що компанія має стати холдингом через два роки.

За словами гендиректора УЗ Євгена Кравцова, у ході реформи має бути вирішене ключове питання з компенсацією витрат на пасажирські перевезення.

"У майбутньому в Укрзалізниці запрацює нова система перевезень. Ключова відмінність такої системи від нинішньої - механізм, згідно з яким організатор перевезень замовлятиме їх у перевізників з гарантією компенсації вартості курсування поїзда. Це дасть можливість позбутися крос-субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних", - цитує Кравцова пресслужба "Укрзалізниці".

Глава "Укрзалізниці" також повідомив, що на залізниці буде впроваджуватися Єдиний електронний проїзний документ і автоматична оплата проїзду на приміських маршрутах.

"І це ще не все. План передбачає значне поліпшення безпеки залізничних перевезень та оновлення технічної політики на транспорті за європейськими стандартами. У нас нарешті з'явиться орган, який проводитиме розслідування транспортних пригод", - резюмував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram