ГоловнаЕкономікаФінанси

Долар на міжбанку впав нижче за 25 гривень

Зміцнення гривні пов'язане з покупкою держоблігацій нерезидентами.

Долар на міжбанку впав нижче за 25 гривень
Фото: Макс Требухов

Котирування на міжбанку в середу знизилися до менш ніж 25,00 грн/дол.

За словами дилерів, з якими зв'язалося агентство "Українські новини", міжбанк відкрився котируваннями на рівні 25,5-25,98 грн/дол., після чого котирування почали знижуватися і на 11:00 встановилися на 25,93-25,97 грн/дол.

Дилери пов'язують зміцнення гривні на міжбанку з покупкою нерезидентами облігацій внутрішньої держпозики, для чого в Україну заводиться валюта.

Як зазначає "Інтерфакс-Україна", нещодавно призначений урядом член наглядової ради ПриватБанку Роман Сульжик почав дискусію про доцільність сильного зміцнення гривні.

"Те, що зараз відбувається, межує зі злочинною халатністю на посаді", - вважає він.

Сульжик вважає, що недооцінена гривня є цінним ресурсом, який можна використовувати для зниження ставок і збільшення валютних резервів, скасування всіх адміністративних обмежень і введення повної свободи руху капіталу в країні.

У питанні про недоцільність такого сильного зміцнення гривні його підтримала міністр фінансів України Оксана Маркарова. "Мінфін про це говорить уже декілька місяців. Але ми на політику НБУ не впливаємо", - написала вона в коментарях до посту.

Сульжик вказав, що суперечки з керівниками Нацбанку на цю тему ні до чого не привели.

У коментарях до його посту відсутня думка представників НБУ, однак декілька експертів захищають центробанк, вказуючи, що обсяги викупу валюти приблизно відповідають обсягу покупки нерезидентами ОВДП, а міцніша гривня сприяє зниженню інфляції.

"НБУ не має мети нічого зупиняти. Він тільки згладжує коливання. Такий тренд. Але це має і позитивні сторони: зменшується інфляція, зростають середні з/п у доларах, падають ціни на імпорт..." - написав економічний експерт Олег Гетьман.

"А це точно НБУ винен? Або той, хто розміщує борг, який із задоволенням купують нерези?" - поставив риторичне запитання ексголова Forbes Україна Володимир Федорін.

Востаннє долар по 25 був ще влітку 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram