ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" подав до суду через захоплення його активів у Криму на $5,2 млрд

Трибунал винесе рішення про компенсацію цих збитків не раніше ніж наприкінці 2020 року.

"Нафтогаз" подав до суду через захоплення його активів у Криму на $5,2 млрд
Фото: Радио Свобода

НАК "Нафтогаз України" і підприємства, що входять до її групи, наприкінці червня подали в суд при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі позов про розмір компенсації збитків через захоплення їх активів у Криму на $5,2 млрд. Про це йдеться в повідомленні "Нафтогазу".

Група "Нафтогаз" просить суд зобов'язати РФ виплатити назад цю суму. Очікується, що Трибунал винесе рішення про компенсацію збитків не раніше ніж наприкінці 2020 року.

Трибунал уже визнав, що Росія порушила низку положень Угоди про захист інвестицій, експропріювавши активи групи "Нафтогаз" у Криму. Оскільки суд розділив провадження на дві стадії, питання визначення компенсації збитків розглядатимуть на другій з них.

Відзначають, що компанія володіла цінними енергетичними активами в Криму і була однією з основних мішеней РФ, коли та конфіскувала українські активи після свого незаконного вторгнення і окупації півострова в 2014 році.

15 лютого 2016 року Російській Федерації було вручено офіційне письмове повідомлення НАК "Нафтогаз України" та її підприємств про інвестиційну суперечку в рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між Україною і Росією.

У 2017-2018 роках у Стокгольмі відбулося два арбітражні провадження в рамках суперечки між "Нафтогазом" і "Газпромом". За їх результатами "Газпром" повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь "Нафтогазу".

"Газпром" ці рішення оскаржив. Апеляційний суд округу Свеа в Швеції призначив слухання за апеляцією компанії на жовтень 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram