ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" поскаржився Єврокомісії на антиконкурентні дії "Газпрому"

"Газпром" зловживає своїм домінуючим становищем і обмежує конкуренцію.

"Нафтогаз" поскаржився Єврокомісії на антиконкурентні дії "Газпрому"
Фото: Радио Свобода

Компанія "Нафтогаз України" направила в Європейську комісію скаргу на антиконкурентні дії російського "Газпрому".

Про це повідомив виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Тільки що ми відкрили новий фронт у протистоянні з Газпромом - подали скаргу до Європейської комісії на антиконкурентні дії Газпрому", - повідомив Вітренко в фейсбуці.

Він зазначив, що скарга до Єврокомісії була підготовлена спільно з провідними європейськими експертами і юристами.

За його словами, "якщо вдасться зупинити антиконкурентні дії "Газпрому", то Україна збереже доходи від транзиту газу. Також "Нафтогаз" зможе добитися того, щоб імпортований газ в Україні коштував дешевше.

"Це буде можливим завдяки тому, що потужності української ГТС для транзиту газу зможуть використовувати європейські покупці газу у Газпрому, які будуть його одержувати на східному кордоні України, а також незалежні від Газпрому компанії, які видобувають газ в РФ або купують його в Середній Азії" , - пояснив Вітренко.

Він нагадав, що відсутність транзиту газу означатиме втрату 4% ВВП і економічний спад в 2020 році.

"У цій скарзі ми детально аналізуємо, як завдяки "Північному потоку-2", блокування віртуального реверсу, контролю над компаніями на європейському ринку газу "Газпром" зловживає своїм домінуючим становищем і обмежує конкуренцію", - написав він.

За словами Вітренко, в спрямованих в Європейську комісію документах обґрунтовуються права "Нафтогазу" на подання цієї скарги як у компанії не з ЄС і містяться конкретні механізми вирішення зазначених у скарзі проблем.

Нагадаємо, нинішній контракт між українським "Нафтогазом" і російським Газпромом щодо транзиту газу діє до кінця 2019 року.

Віце-президент Єврокомісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович готовий провести наступні тристоронні переговори між Україною, РФ і ЄС з питання транзиту газу через Україну в країни Європи в травні.

Раніше Вітренко заявив, що Україна на тристоронніх газових переговорах запропонує Росії забронювати 60 млрд кубометрів транзитних потужностей в рік на 10 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram