ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ вперше за два роки знизив облікову ставку

З 26 квітня вона становитиме 17,5% замість колишніх 18%.

НБУ вперше за два роки знизив облікову ставку
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк 25 квітня вперше за два роки знизив облікову ставку.

Про це йдеться на сайті НБУ.

З 26 квітня вона становитиме 17,5% замість колишніх 18%.

Зниження ключової процентної ставки пов'язано з уповільненням інфляції. У березні 2019 року вона становила 8,6% в річному вимірі, а базова інфляція знизилася навіть більше, ніж очікувалося, - до 7,6%.

НБУ зазначив, що це свідчить про ослаблення фундаментального інфляційного тиску, якому сприяла жорстка монетарна політика. Зокрема, вона стала однією з причин зміцнення курсу гривні, що позначилося на цінах імпортованих товарів і товарів зі значною імпортною складовою.

Незважаючи на вибори, на фінансовому ринку України зберігається сприятлива ситуація, а інфляційні очікування населення, бізнесу, банків і фінансових аналітиків поліпшуються.

Крім монетарного чинника, ослабленню інфляційного тиску сприяли розширення внутрішньої пропозиції окремих продуктів харчування та падіння світових цін на продовольство.

Згідно з прогнозом НБУ, найближчим часом інфляція продовжить сповільнюватися і досягне 6,3% на кінець 2019 року і до 5,0% на кінець 2020 року. Уже на початок 2020 року інфляція повинна увійти в межі цільового діапазону (5% +/- 1 п.п.).

Востаннє НБУ знижував облікову ставку в травні 2017 року. Після цього вона тільки зростала і досягла максимального значення 18%, який зберігався з вересня 2018 року.

Облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок НБУ і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram