ГоловнаЕкономікаБізнес

Аграрії попросили Кабмін не забороняти популярні пестициди

Вони закликають Кабмін переглянути документ про заборону ввезення пестицидів.

Аграрії попросили Кабмін не забороняти популярні пестициди
Фото: http://ecology.md

У Кабінеті Міністрів України зареєстровано проект постанови «Про заборону ввезення на митну територію України та використання в Україні окремих небезпечних пестицидів», проте аграрії просять переглянути його, оскільки це може призвести до мільярдних збитків в агросекторі.

Про це повідомляють на сайті Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

Відповідний проект постанови передбачає заборонити з 1 червня 2019 року ввозити такі пестициди, як: атразин, ацетохлор, гліфосат, імідаклоприд, клотіанідин, тіаметоксам і всі їхні препаративні форми. Надалі заплановано включити їх до списку заборонених до використання в Україні і скасувати їх державну реєстрацію.

За словами голови ВАР Андрія Дикуна, фахівці підрахували, що скасування використання цих пестицидів призведе до падіння врожайності основних експортних культур: пшениці, кукурудзи, ячменю, сої, ріпаку та соняшнику. Це призведе до падіння врожайності основних агрокультур на 5-20%, погіршення якості продукції з подальшими збитками для аграріїв у розмірі 22-64 млрд грн. Крім того, зросте споживання води.

Дикун звернувся до прем'єр-міністра з проханням переглянути документ, зазначивши, що приймати цю постанову не можна, і запевнив, що аграрії готові надати всю докладну інформацію з цього питання.

У той самий час екологи (наприклад організація «Екологія-Право-Людина») вже кілька років закликають заборонити атразин, гліфосат і ацетохлор, оскільки в Європі вони визнані токсичними. Екологи стверджують, що пестициди сприяють розвитку раку, отруєнню людей, забруднюють воду, повітря, ґрунт і стають причиною масової загибелі бджіл.

Нагадаємо, в листопаді 2018 року Кабінет Міністрів дозволив вивозити непридатні і заборонені до використання пестициди на утилізацію за кордон. Накопичення пестицидів почалося ще в 1970-х роках, після заборони використовувати низку засобів під час виробництва продуктів харчування. З тих часів в Україні накопичилося понад 8,5 тисячі тонн отрутохімікатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram