ГоловнаКультура

Вікіпедія судиться із Роскомнаглядом через статті про злочини росіян в Україні

Московський суд оштрафував онлайн-ресурс на 88 тис. доларів.

Вікіпедія судиться із Роскомнаглядом через статті про злочини росіян в Україні
Фото: wikipedia

Фонд Вікімедіа, який володіє Вікіпедією, подав апеляцію на рішення московського суду щодо вимоги видалити інформацію, пов’язану з вторгненням Росії в Україну. Про це повідомляє Reuters.

Московський суд оштрафував Фонд Вікімедіа на 5 млн. рублів (88 тис. доларів) за відмову видалити те, що він назвав дезінформацією, зі статей російськомовної Вікіпедії про війну. Зокрема йдеться про статті «Вторгнення Росії в Україну», «Військові злочини під час російського вторгнення в Україну» та «Бійня в Бучі». 

wikipedia
wikipedia

Фонд притягнули до відповідальності за законом про невилучення забороненої інформації. Справу порушив російський регулятор зв'язку Роскомнагляд. Фонд оскаржує це рішення та стверджує, що видалення інформації є порушенням прав людини, а також що РФ не має юрисдикції щодо Вікіпедії.

«Це рішення означає, що обгрунтовані, перевірені знання у Вікіпедії, які не узгоджуються з обліковими записами російського уряду, є дезінформацією», – сказав Стівен Лапорт, заступник генерального юрисконсульта Фонду Вікімедіа. «Уряд націлений на інформацію, яка є життєво важливою для людей у час кризи», – додав він. «Ми закликаємо суд переглянути рішення на користь права кожного на доступ до знань і свободу вираження поглядів».

Вікіпедія є одним з небагатьох незаангажованих російськомовних джерел інформації для росіян, які залишилися після репресій проти ЗМІ в РФ.

Нагадаємо, у березні Державна дума Російської Федерації схвалила поправки про позбавлення волі до 15 років за "фейки про російську армію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram