ГоловнаКультура

До Наглядової ради Меморіального центру "Бабин Яр" увійшов Леонід Кравчук

Меморіальний центр також представив проєкти, над якими працює команда Хржановського.

До Наглядової ради Меморіального центру "Бабин Яр" увійшов Леонід Кравчук
Фото: Скриншот видео

Наглядова рада Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" провів засідання онлайн і виклав запис на канал в Youtube.

Так, на засіданні, яке відбулося 11 червня, нова команда Меморіального центру презентувала проєкти, які вона готує. Також глава Наглядової ради Натан Щаранський представив нового члена ради - Леоніда Кравчука, першого президента незалежної України.

Генеральний директор Центру Максим Яковер під час свого виступу розповів, що за весь час свого існування (3 роки і 7 місяців, відповідно до презентації) Центр витратив 14 млн доларів. На 2020 рік бюджет Центру заплановано на рівні попереднього року - близько 8 млн доларів, який був затверджений одноголосно.

За словами Яковера, зараз команда веде паралельно 27 проєктів. До кінця 2020 року представлять кураторську концепцію. За словами художнього керівника Меморіального центру Іллі Хржановського, проєкт-переможець архітектурного конкурсу, організація якого обійшлася в мільйон доларів, буде доопрацьовано. "Пройде серія воркшопів, організованих Phase Eins, яка проводила архітектурний конкурс, - заявив Хржановський. - У серії воркшопів братимуть участь не тільки архітектори, а й історики, філософи, психологи, музейні дизайнери і фахівці в історії пам'яті. Ці люди повинні будуть в найближчі кілька місяців сформувати образ музею, який буде записаний в концепції і використовуватися в доопрацьованому архітектурному проєкті".

У цьому році в Центрі планують відкрити онлайн-музей. До кінця червня запустять сайт з базою даних про 18 тисяч жертв розстрілів у Бабиному Яру. Проєкт "Імена", який курується Ганною Фурман, досліджує населення Києва в 1941-1943 роках і намагається виявити нові імена жертв розстрілів у Бабиному Яру.

Серед проєктів, які запустили в цьому році в Меморіальному центрі - міждисциплінарне дослідження історії місця Бабиного Яру, яке проводиться під керівництвом відділу архітектури та дизайну в Центрі і її глави Анни Камишан.

Центр просторових технологій готує монокуляри, які будуть встановлені в Бабиному Яру на місцях, де стояли фотографи, які зафіксували моменти трагедії. Так відвідувач Бабиного Яру зможе побачити, що було там в минулому.

Режисер Сергій Лозниця також приєднався до роботи в Меморіальному центрі - він автор проєкту "Бабин Яр: Контекст". В рамках цього проєкту режисер змонтує серію епізодів, пов'язаних з історією Бабиного Яру від початку вторгнення Німеччини на територію СРСР до встановлення пам'ятника в Бабиному Яру в 1976 році. Матеріали взяті з архівів - як державних (в Росії, Україні та Німеччині), так і приватних. Починаючи з вересня цього року в інтернеті будуть публікувати по два епізоди в місяць.

Наглядовій раді також представили проєкт "Голоси", в рамках якого візьмуть 50 тис інтерв'ю у жителів Києва і створять "соціальну мережу для знайомства людей і спілкування на глибокі теми", за словами керівниці проєкту Ксенії Марченко.

Російський журналіст Михайло Зигарь, колишній головний редактор телеканалу "Дождь", керує проєктом "Історія майбутнього". В його рамках "нові технології застосуються до відновлення біографій жертв Бабиного Яру". Один з проєктів є інтерактивним щоденником, який подається в презентації як "нон-фішн досвід, що дає можливість глядачеві взаємодіяти з сучасниками трагедії". "Наріжним каменем проєкту є проблема вибору, і користувачі стикаються з тими ж дилемами, що і запропоновані історичні персонажі. Історія стає справжнім досвідом", - йдеться в презентації. Як відсилань наводиться соціальна мережа ключових історичних персонажів 1917 року і 1939, а також проєкт "Історії Єви" - короткі відео від імені Єви Хейман, що засновані на реальному щоденнику дівчинки, яка загинула в Аушвіці.

Ще один проєкт, анонсований Зигарем, - мобільні аудіовистави.

Ілля Хржановський анонсував, що до участі в проєкті приєднаються світові художники - Марина Абрамович, Борис Михайлов, Андрій Жолдак, Томаc Оберендер і інші.

Також в рамках роботи Меморіального центру працює проєкт "Бібліотека", архівуються артефакти, пов'язані з Бабиним Яром. У Центрі працюють два наукові інститути - вивчення Голокосту та вивчення ландшафту Бабиного Яру, готуються освітні проєкти. Ще один проєкт - "Слово праведника", раніше анонсований на сайті Центру.

На засіданні Ілля Хржановський представив новий логотип Меморіального центру, заснований на точках, які символізують кожну жертву Бабиного Яру, за якою стоїть "доля окремої людини".

Фото: Скриншот видео

Присутні на засіданні члени Наглядової ради підтримали представлений проєкт, порекомендували сконцентруватися на роботі з медіа в зв'язку з критикою на адресу Центру та освітніх проєктах. Мер Києва Віталій Кличко, який також взяв участь у засіданні, заявив, що направив звернення до президента Володимира Зеленського про те, щоб він направив свого представника в Наглядову раду і отримав відповідь, що це відбудеться найближчим часом.

Нагадаємо, в кінці минулого року російського режисера, автора проєкту "Дау" Іллю Хржановського призначили художнім керівником Меморіального Центру Голокосту "Бабин Яр". Слідом за ним призначили Максима Яковера як генерального директора. В результаті Центр поміняв більшу частину команди – з неї пішли керівництво, глава наукової ради, керівник експертної групи з формування експозиції та інші. Багато публічно критикували нове керівництво проєкту за підхід, запропонований ними до використання щодо меморіалізації трагедії Бабиного Яру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram