ГоловнаКультура

Мінкультури наполягає, щоб Музей сучасного мистецтва був в Українському домі, - Фоменко

Мінкультури провело експертну зустріч щодо створення Музею сучасного мистецтва.

Мінкультури наполягає, щоб Музей сучасного мистецтва був в Українському домі, - Фоменко
Фото: Макс Требухов

Міністерство культури наполягатиме на тому, щоб Музей сучасного мистецтва був в Українському домі. Про це повідомила тимчасово виконувачка обов'язків міністра культури Світлана Фоменко під час експертної зустрічі зі створення Музею сучасного мистецтва, передає "Укрінформ".

"У нашому міністерстві така позиція зафіксована, і ми будемо її відстоювати, що це повинен бути Український дім, який потребує деталізації, вимагає переосмислення, але з урахуванням нестачі музейних майданчиків у державі, незважаючи на існування музейних довгобудів, які вже багато років не можуть бути завершені, нам би цей проєкт не хотілося перетворити на просто будівництво, банальне використання коштів з державного бюджету", - зазначила Фоменко.

Вона також підкреслила, що міністерство має бути лідером процесу створення Музею сучасного мистецтва. За її словами, щоб побудувати певну систему сучасного мистецтва, без держави ніяк не обійтися.

"Ми можемо реалізовувати дуже багато ініціатив, приватних, напівприватних, але все одно визнання такого державницького підходу є, в принципі, основою для того, щоб цей процес став постійним, стабільним і системним", - сказала Фоменко.

Вона зазначила, що ця експертна зустріч є першим етапом загального обговорення створення музею.

Фоменко також розповіла, що керівника музею обиратимуть за конкурсом. Майбутній керівник повинен у перспективі представити стратегію розвитку музею на 5 років.

Нагадаємо, на початку січня 2020 року міністр культури, на той момент Володимир Бородянський, пообіцяв у цьому році почати роботу зі створення Музею сучасного мистецтва.

Ще в 2017 році Національний художній музей України виступав з ініціативою про створення в Україні Музею сучасного мистецтва. Згідно із заявою, музей повинен отримати приміщення і почати виставкову діяльність до 2021 року.

До того моменту на базі НХМУ буде функціонувати робоча дослідницька група, яка розроблятиме візію, механізми функціонування музею і законодавчу базу.

У червні 2019 року тоді ще Адміністрація президента заявила про плани переїхати в Український дім на Європейській площі і змінити назву на Офіс президента. Будівлю на Банковій планували віддати Національному художньому музею. Однак у листопаді команда президента вирішила відмовитися від цієї ідеї. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram